Nobilo: Otvaranje arhiva iz SFRJ naštetit će desničarima

Nobilo kaže da je dio dosjea nestao (Petar Glebov / Pixsell)

Najava predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova da Hrvatska priprema zakon o otvaranju državnih arhiva iz razdoblja bivše SFRJ, izazvala je različite ocjene u hrvatskoj javnosti, a odvjetnik Anto Nobilo smatra da je to dobro za rekonstrukciju prošlosti, ako se neko time bude ozbiljno bavio.

Nobilo, međutim, kaže da se ne bi bazirao na populističke izjave političara jer se ništa dramatično neće dogoditi.

On, naime, objašnjava da Hrvatska već ima zakon koji je omogućio da se arhiv sigurnosnih službi preseli u Državni arhiv i svima koji su zainteresirani dana je mogućnost uvida u njih.

“Svatko tko je htio da se suoči s prošlošću, mogao je ući u taj arhiv – svaki novinar, odvjetnik, publicist, povjesničar. Ništa se dramatično neće dogoditi, osim što političari pokušavaju dobiti dodatne poene”, rekao je Nobilo za N1 u Zagrebu.

Nestali dosjei

Nobilo smatra da bi otvaranje arhiva moglo najviše štete donijeti desno orijentiranim političarima ili čak i vrhovima Katoličke crkve jer je nedvosmisleno, kaže, služba državne sigurnosti kontinuirano imala svoje agente u samom vrhu, koji su bili biskupi, pa i pokoji kardinal.

To bi, kaže, moglo uzburkati duhove, ali hoće li i pomoći, Nobilo nije siguran. Ističe i da je dio tih dosjea nestao i oni, kaže, više nisu u posjedu ni državne sigurnosti ni Državnog arhiva.

Upitan kakav je bio do sada postupak što se tiče pristupa osobnim dosjeima, Nobilo kaže da on nije mogao ući u te dosjee, a vjerovatno ni bilo tko drugi jer su oni pod embargom.

“Kako sam rekao, mora proći 70 godina od nastanka dosjea ili 100 godina od rođenja žrtve ili osobe. Sve se to radi zbog zaštite osobnih podataka. Ja nisam načisto koja je inicijativa Mosta, žele li oni otvoriti osobne dosjee? To bi bila novost, ali bit će u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, pa će se vidjeti da su neki od visokorangiranih osoba bili suradnici države”, kazao je Nobilo.

Ništa od lustracije

Tvrdi i da otvaranje arhiva neće dovesti ni do kakve lustracije jer je većina ljudi, čija su imena u arhivi, ili odavno pokojni, ili vrlo stari. Nema tu mnogo aktivnih, koji bi mogli biti lustrirani.

“Međutim, naći ćete nešto drugo, objektivniji prikaz situacije. Unutar sustava koji je vladao bilo je različitih političara, nekih koji su doprinijeli određenim krajevima Hrvatske, industrijama više nego bilo koji današnji političar, vidjet ćete da je služba državne sigurnosti radila isti posao kao i sve službe – štitila je ustavni poredak”, naveo je Nobilo.

Prema njegovim riječima, deformirat će se stvari i shvatiti se da su u različitim povijesnim trenucima različiti ljudi radili za opće dobro, možda nekad više nego danas.

Izvor: Al Jazeera