Nobelovci pisali Putinu

Ruska granična policija uhapsila je 19. septembra 30 aktivista Greenpeacea (EPA)

Jedanaest dobitnika Nobelove nagrade pozvalo je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da utiče na to da se odustane od “pretjeranih optužbi za piratstvo” podnijetih protiv 30 aktivista Greenpeacea.

“Pišemo Vam kako bismo Vas zamolili da učinite sve što je u Vašoj moći da se odustane od pretjeranih optužbi za piratstvo protiv 28 aktivista Greenpeacea, fotografa i snimatelja i da optužbe koje budu podnijete protiv njih budu u skladu sa međunarodnim i ruskim zakonom”, navedeno je u pismu koje je 11 nobelovaca uputilo ruskom predsjedniku.

“Ubijeđeni smo da i Vi dijelite našu želju za poštovanjem ograniziranja nenasilnih protesta”, istakli su nobelovci, među kojima su i južnoafrički aktivista i penzionirani anglikanski nadbiskup Desmond Tutu i bivši predsjednik Istočnog Timora Hose Ramos Horta.

Ruska pogranična policija uhapsila je 19. septembra 30 aktivista i članova posade, koji su se nalazili na ledolomcu Arctic Sunrise, jer su dan ranije pokušali da se popnu na naftnu platforum Prirazlomnaja.

Aktivistima iz 18 zemalja određen je pritvor do kraja novembra.

Sud je odbio polaganje kaucije za njih prošle sedmice, kao i za kapetana koji je američki državljanin.

Dodatne tužbe

Putin je izjavio da aktivisti Greenpeacea nisu pirati, ali da su narušili međunarodni zakon. Medutim, njegov glasnogovornik je kasnije rekao da je predsjednik samo iznio svoje mišljenje.

Savjetodavno tijelo Kremlja za ljudska prava saopćilo je da će od ruskog Tužilaštva tražiti da odbaci optužbu za piratstvo.

Istražni organi su saopćili da će protiv nekih aktivista biti podnijete dodatne optužbe, s ozbirom na to da su na njihovom brodu pronađeni droga i neki sumnjivi predmeti, prenosi Tanjug.

Greenpeace je odbacio tvrdnje da su se na brodu nalazile nelegalne stvari.

Svi uhapšeni optuženi su za krivično djelo – piratstvo, koje je učinila organizirana grupa, kojoj je zapijećena maksimalna kazna od 15 godina zatvora i svima je određen dvomjesečni pritvor.

Na Arktiku se nalaze najveće do sada neeksploatirane rezerve nafte, za koje je zainteresirano nekoliko država i kompanija.

Međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju na to da bi testiranje i eksploatacija nafte ugrozili živi svijet Sjevernog ledenog okeana.

Izvor: Agencije