Nobelovci osudili Trumpovu ‘mržnju’

Jemenka Tavakul Karman dovela je u pitanje uredbu koja zabranjuje ulazak na američku teritoriju izbjeglicama iz sedam zemalja (Arhiva)

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, okupljeni na samitu u Bogoti, osudili su politiku “mržnje” američkog predsjednika Donalda Trumpa spram migranata.

“Diskriminacija, izbjeglička kriza, pojačano i apsurdno odbijanje migranata, govor mržnje i isključivosti… Šta možemo reći čovječanstvu?”, rekao je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos na otvaranju 16. svjetskog samita dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji se održava do nedjelje, prvi put u Latinskoj Americi.

Santos, kome je Nobelova nagrada dodijeljena u oktobru u znak priznanja za njegove napore u vezi s prekidom 50-godišnjeg oružanog sukoba u zemlji, Trumpovo odbijanje migranata nazvao je “apsurdnim”.

Temeljno rasistički čin

Jemenka Tavakul Karman dovela je u pitanje izvršnu uredbu koju je potpisao američki predsjednik, a koja zabranjuje ulazak na američku teritoriju izbjeglicama iz Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, što je izazvalo velike proteste.

“To je temeljno rasistički čin”, izjavila je Nobelovka iz 2011. godine. 

“Ne možemo stigmatizirati muslimane zbog njihove vjere, g. Trumpe”, rekla je ta aktivistica za ljudska prava.

Amerikanka Jody Williams, nagrađena 1997. za borbu protiv protivpješadijskih mina, rekla je da ne razumije “kako se mogla pružiti mogućnost da postane predsjednik čovjeku koji se koristio nasiljem, rasizmom, seksizmom tokom kampanje”.

Nekadašnji predsjednik Kostarike Oscar Arias, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1987, kritizirao je Trumpovu ideju o izgradnji zida na granici s Meksikom “koja će podijeliti narode, ali i svijesti”.

Izvor: Agencije