Nobelovac Michael Levitt: Usporava epidemija u Italiji i New Yorku

Italija i New York duboko su uzdrmani epidemijom korona virusa (EPA)

Michael Levitt, ugledni naučnik sa Stanforda i dobitnik Nobelove nagrade, kaže da epidemija korona virusa u Italiji i New Yorku usporava.

To su dva najpogođenija mjesta na svijetu, u kojima je 260.000 od 775.000 potvrđenih slučajeva zaraze, prenosi Tanjug.

Italija je postala epicentar zaraze nakon što je Kina zauzdala epidemiju, ali je SAD ubrzo preuzeo ulogu najvećeg svjetskog žarišta.

Najpogođenija je savezna država New York, s više od 66.000 slučajeva, najviše od ijedne druge zemlje nakon Italije (101.739), Kine (81.470) i Španije (85.195).

Profesor Levitt kaže da se u Italiji situacija popravlja, a službeni brojevi, čini se, potkrepljuju tu tvrdnju.

U Italiji svakog dana ima između pet i šest hiljada novozaraženih u posljednjih deset dana.

Situacija u New Yorku nešto je nesigurnija jer je dnevni rast novozaraženih u posljednja tri dana 7.000, a prije toga je bio još snažniji.

Ova sedmica bit će presudna i otkrit će hoće li se epidemija nastaviti.

Levitt je za BBC Radio 4 rekao da se “situacija u gradu New Yorku, zbog kojeg su svi toliko uznemireni, malo-pomalo okreće”.

“Prošao je ključni trenutak i kamion zvan COVID-19, koji je jurio prema New Yorku, više ne ubrzava nego koči, što znači da se stanje popravlja”, kazao je Levitt.

Dodao je da nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju jer je previše odvojenih žarišta, ali da se stanje u Italiji i Švicarskoj popravlja.

“Uskoro će stići vijesti o smirivanju stanja u Italiji, također u Švicarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španija priključila izabranoj grupi zemalja u kojima se stanje smiruje”, kaže Levitt.

Čini se da statistika potkrepljuje Levittove riječi.

Dana 29. marta virus je dijagnosticiran kod manje ljudi nego sedam dana ranije – 5.974 u odnosu na 5.986 osoba 21. marta.

Između ta dva datuma broj dnevnih novih slučajeva kretao se između 4.789 i 6.667, što pokazuje stalan porast pozitivnih testova.

U isto vrijeme u New Yorku je broj dnevnih slučajeva udvostručen s 3.111 na 7.195.

No, u posljednja tri dana broj novih slučajeva bio je nešto iznad 7.000, što znači da bi još mogao rasti prije nego što se stabilizira.

‘Bitno je kontrolirati paniku’

I Italija i New York duboko su uzdrmani epidemijom korona virusa.

Bolnice na sjeveru Italije, pogotovo u Lombardiji i njenom glavnom gradu Milanu, preplavljene su pacijentima kojima su potrebni respiratori i intenzivna njega, a kapaciteta nema dovoljno.

Fotografije koje pristižu iz New Yorka prikazuju mrtva tijela u vrećama, koje su utovarene u kamion i čekaju prebacivanje u priručnu mrtvačnicu, koja je organizirana u Central Parku.

Profesor Levitt dospio je na naslovnice novina kad je rekao da su predviđanja virologa o utjecaju epidemije preuveličana.

Kazao je da će mjere socijalnog distanciranja i izolacije, koje su uvedene širom svijeta, dati rezultate u obuzdavanju širenja bolesti.

“Trebamo kontrolirati paniku i bit će dobro”, rekao je Levitt prošle sedmice.

Izvor: Agencije