Nobela za hemiju podijelila tri naučnika

Karplus, Levitt i Warshel su svojim modelima uspjeli uskladiti Njutnovu klasičnu fiziku sa fundamentalno drugačijom kvantnom fizikom (EPA)

Nobelovu nagradu za hemiju ove godine su dobili profesori Martin Karplus, Michael Levitt i Arieh Warshel za razvoj sveobuhvatnih modela o kompleksnim hemijskim sistemima, saopćio je Nobelov komitet u Stockholmu.

U saopćenju se navodi da su njih trojica tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka utvrdili temelje moćnih kompjuterskih programa koji se koriste za razumijevanje i predviđanje hemijskih procesa.

„Hemičari su nekada kreirali modele molekula uz pomoć plastičnih loptica i štapića, a danas se to radi na kompjuterima. Kompjuterski modeli koji oponašaju život danas su ključni za najveća dostignuća u hemiji“, navodi se u obrazloženju odluke.

Pionirski modeli

Nobelov komitet navodi da su Karplus, Levitt i Warshel bili pioniri po tome što su uspjeli da u svojim modelima usklade Njutnovu klasičnu fiziku sa fundamentalno drugačijom kvantnom fizikom.

Karplus je državljanin SAD-a i Austrije i profesor je na Univerzitetu u Strazburu i na američkom Univerzitetu Harvard u Massachusettsu.

Levitt je američki i britanski državljanin i profesor je na Medicinskoj školi Univerziteta Stanford.

Warshel je državljanin SAD-a i Izraela i počasni je profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Angelesu.

Nagrada, vrijedna osam miliona švedskih kruna (1,25 miliona dolara), laureatima će biti uručena 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Izvor: Agencije