Nobela za fiziku dobili Higgs i Englert

Britanac Peter Higgs i Belgijanac Francois Englert dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku za predviđanje postojanja Higgsovog bozona, čestice koja je ključna za objašnjenje zašto materija ima masu, objavila je Švedska Kraljevska akademija nauka.

Akademija je navela da se nagrada dodjeljuje za teoretsko otkriće mehanizma, koji doprinosi razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica.

„Nobelova nagrada za fiziku 2013. godine dodijeljena je zajednički Francoisu Englertu i Peteru W. Higgsu za teorijsko otkrivanje mehanizma, koji doprinosi našem razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica i koje je nedavno potvrđeno pronalaskom te predviđene fundamentalne čestice, od strane ATLAS i CMS eksperimenata u CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču (LHC)“, pojasnio je odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

„Nagrađena teorija je centralni dio Standardnog modela fizike čestica, koji opisuje kako je svijet napravljen. Prema Standardnom modelu se sve, od cvijeta i ljudi, pa do zvijezda i planeta, sastoji od samo nekoliko sastavnih dijelova: čestica materije“, navodi se.

Dodjela nagrada

Higgs i Englert podijelit će nagradu u vrijednosti od 1,2 miliona dolara.

Švedska kraljevska akademija odlučuje o dobitnicima većinom glasova na dan objavljivanja imena nagrađenih, piše agencija AP.

Imena dobitnika Nobelovih nagrada za 2013. godinu biće objavljena u narednih sedam dana, osim za književnost, čiji će dobitnik biti poznat nešto kasnije.

Dobitnik Nobela za mir bit će poznat u petak, 11. oktobra, a dobitnik Nobela za ekonomiju u sljedeći ponedjeljak, 14. oktobra.

Amerikanci James Rothman i Randy Schekman i Nijemac Thomas Sudhof jučer su dobili Nobelovu nagradu za medicinu za istraživanje o tome na koji način ćelije organizuju svoj sistem transporta.

Izvor: Agencije