Oglasi

Nobel za mir tuniskom Kvartetu za nacionalni dijalog

Nobelova nagrada za mir, vrijedna osam miliona švedskih kruna (972.000 dolara) bit će uručena u Oslu 10. decembra.
Predstavnici Kvareteta 2013. godine: Priznanje za doprinos razvoju demokratije nakon Jasminske revolucije 2011. godineAFP/Getty

Tuniski Kvartet za nacionalni dijalog ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za mir za doprinos razvoju demokratije nakon Jasminske revolucije 2011. godine, saopćio je Nobelov komitet u petak, prenose agencije.

Nobelova nagrada za mir, vrijedna osam miliona švedskih kruna (972.000 američkih dolara) bit će uručena u Oslu 10. decembra.

Pojedinci i organizacije iz cijeloga svijeta ove su godine za Nobelovu nagradu za mir nominirali 273 kandidata. Javnosti nisu poznate sve kandidature što potpiruje špekulacije i opklade uoči dodjele.

Nobelov odbor savjetuje one koji nominiraju kandidate da ne iznose njihova imena, ali nema nikakva pravila koje to zabranjuje, što objašnjava zašto su neka imena javnosti poznata, a druga ne.

Peteročlani Odbor za dodjelu Nobela imao je iznenađujuće, pa i kontroverzne izbore u prošlosti. Najsvježiji je primjer iz 2009. kada je nagradu dobio Barack Obama, tada manje od godinu dana na dužnosti. Godinu poslije nagrada je otišla kineskom disidentu Liuu Xiaobu što je izazvalo burnu reakciju iz Kine.

Takva bi ove godine mogla stići iz Kremlja bude li za dobitnika proglašena Novaja Gazeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.