Njujorški maraton otkazan zbog oluje

Maraton okuplja oko 50.000 trkača iz cijeloga svijeta, a većina njih je već i došla u New York (EPA)

Jedan od najpoznatijih svjetskih maratona, onaj u New Yorku, otkazan je zbog oluje Sandy. Potvrdu te odluke dao je i njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg

Maraton koji je prvi put organiziran 1970. godine i od tada svake godine okuplja hiljade trkača, ove je godine otkazan i neće se održati, objavili su organizatori.

“Maraton je bio integralni dio života New Yorka kroz 40 godina, u njemu redovno učestvuju hiljade naših sugrađana i još više stranaca, milioni ga gledaju preko TV ekrana, no sad smo ga morali otkazati”, rekao je gradonačelnik Bloomberg, dodajući kako je ipak najvažnije za grad da se normaliziraju saobraćajnice i život vrati u normalu.

Održan nakon 11. septembra

Iako je tek koji sat ranije kazao kako je upravo u ovom trenutku moralna obaveza New Yorka održati maraton – čak je evocirao i odluku nekadašnjeg gradonačelnika Rudya Giulianija, koji ga nije otkazao niti 11. septembra, nakon napada na New York – Bloomberg se ipak predomislio.

Poslije napada na WTC 2001. godine maraton je odgođen za dva mjeseca, ali je ipak održan.

Mediji ocjenjuju da ga je na to prisilio vrlo velik broj kritika Njujorčana koji su još pod snažnim dojmom devastacije uzrokovane superolujom.

Inače, maraton, koji se trebao održati u nedjelju okuplja oko 50.000 trkača iz cijeloga svijeta, a većina njih je već i došla u New York.

Izvor: Agencije