Njemačkom sportu treba milijarda eura pomoći da bi preživio

Od glavnih takmičenja u Njemačkoj se tek održava nogometno prvenstvo (EPA)

Njemačkim sportskim klubovima potrebno je oko milijardu eura pomoći kako bi preživjeli nakon pandemije korona virusa, objavio je Njemački olimpijski komitet (DOSB).

Do tog je iznosa DOSB došao iz nedavnog istraživanja štete u svojih 100 organizacija članica, prenosi Hina.

Predsjednik Njemačkog olimpijskog komiteta Alfons Hormann je u izlaganju sportskoj komisiji njemačkog parlamenta naglasio kako oko 90.000 klubova u državi treba oko 12.000 eura kako bi preživjeli krizu uzrokovanu pandemijom korona virusa i bolesti COVID-19.

Samo se nogomet igra

Istovremeno, krovnim sportskim savezima u zemlji potrebno je 235 miliona eura dodatne pomoći za pokriće deficita zbog otkazanih utakmica i događaja.

Na pomoć države računa i 255 klubova prve i druge lige u rukometu, košarci, hokeju na ledu i odbojci, komentirao je Frank Steffel iz sportske komisije Bundestaga.

“Ako država ne podrži profesionalni sport i lige, sva ova takmičenja više neće postojati u oblicima koje poznajemo”, dodao je Stoffel, naglasivši da bi mnogi klubovi mogli propasti ili proglasiti bankrot.

Od glavnih takmičenja u Njemačkoj se tek održava nogometno prvenstvo, dok je učešće u većini drugih profesionalnih sportskih liga odgođeno ili otkazano.

Izvor: Agencije