Njemačkoj je Britanija nezaobilazan partner

Westerwelle (lijevo) nudi Hagueu saradnju i prevladavanje nesuglasica (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle  je ponudio prevladavanje svih neslaganja s Velikom Britanijom iskazanih na nedavnom samitu Evropske unije (EU) i istakao da je snažan britanski finansijski sektor u zajedničkom evropskom interesu.

“Za Njemačku je Velika Britanija nezaobilazan partner u EU”, rekao je Westerwelle novinarima u Londonu, na zajedničkoj konferenciji za medije s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom.

U zajedničkom, obostranom, interesu je imati snažan segment finansijskih usluga u Londonu.

“Mi trebamo ostati jedinstveni, moramo stajati rame uz rame, i trebali bismo graditi mostove među nama nakon posljednjeg samita. To je moja ponuda i gesta”, kazao je njemački ministar.

Velika Britanija je bila jedina zemlja koja nije potpisala sporazum EU o prevladavanju dužničke krize u eurozoni, što je potaknulo nagađanja da bi Velika Britanija mogla biti izolirana od donošenja odluka u Evropi, a to bi pak moglo ugroziti njen finanaijski sektor.

“Nema prikrivenog plana protiv londonskog Cityja [finansijski centar]. Mi mislimo da je u našem zajedničkom, obostranom, interesu imati snažan segment finansijskih usluga ovdje u Londonu”, rekao je Westerwelle, prenosi Hina.

Ne postoje dvije brzine

Hague je ranije izjavio da odluka da ne uđe u novi ugovor EU na samitu u Briselu 9. decembra neće ostaviti Veliku Britaniju izoliranu i na marginama Evrope.


Nick Clegg [EPA]

“Mi nismo marginalizirani, ja se ne slažem s tim, ja ne koristim terminologiju dvije brzine Evrope, to podrazumijeva da jedna grupa stiže do nečeg mnogo brže od druge grupe, rekao je Hague, član Konzervativne stranke.

Prije njega je zamjenik premijera Nick Clegg, iz Liberalnodemokratske stranke, koja je koalicioni partner konzervativaca, kazao je da je gorko razočaran ishodom prošlosedmičnog samita EU, rekavši da se time rizikuje da Velika Britanija ostane izolirana.

Velika Britanija može biti “izolirana i marginalizirana” od EU nakon što je odbila ugovor čiji je cilj okončanje dužničke eurokrize, rekao je Clegg.
Komentar vođe Liberalnodemokratske partije praktično znači da se on razišao u mišljenjima s Konzervativnom partijom premijera Davida Camerona, koji je odgovoran za veto na samitu u Briselu.

“Gorko sam razočaran ishodom samita, preciznije zato što mislim da sada postoji stvarna opasnost da tokom vremena Velika Britanija bude izolirana i marginalizirana u EU”, istakao je.

Izvor: Agencije