Njemačkoj fali njegovatelja, no oklijeva sa strancima

Tri petine kompanija koje su zaposlile strance su zadovoljne ili vrlo zadovoljne novim uposlenicima (EPA)

Skoro svi dijelovi Njemačke imaju manjak kvalificiranih njegovatelja, no pružatelji usluga zdravstvene zaštite oklijevaju da uposle obučene radnike iz inostranstva, navode njemački mediji pozivajući se na studiju Fondacije Bertelsmann.

Manjak stručnog osoblja u području njegovateljstva na njemačkom tržištu rada nije novi problem i zbog toga političari dugo pozivaju i ohrabruju poslodavce u ovom sektoru da uposle obučene radnike izvan države.

Riječ je o neuobičajenoj strategiji jer upliv stranih radnika na njemačko tržište rada u proteklim godinama nije najbolje primljen.

No, oprez na ovom polju i dalje ima utjecaja: njemačke njegovateljske kompanije oklijevaju da traže radnike izvan države, pokazuju podaci koje je dobila Fondacija Bertelsmann.

Studija pokazuje kako 61 njemačkih firmi u ovom sektoru ima manjak uposlenika, a u prosjeku ta cifra iznosi 4,3.

Uprkos tome, tek svaka šesta kompanija je uposlila stručnog stranog radnika.

Njemačke kompanije najviše njegovatelja traže u Španiji (61%), a zatim slijede Poljska (19%) i Hrvatska.

Nekoliko kompanija, koje su tražile radnike izvan Europske unije, svoju potragu su fokusirale na radnike iz Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Rusije, te Kine i Filipina.

Centar za europsku ekonomska istraživanja (ZEW) anketirao je skoro 600 poslodavaca za ovu studiju.

Ona pokazuje da su tri od četiri firme pokazale da imaju problema sa angažmanom njegovatelja, a 16 posto ih je pokušalo doći do radnika van Njemačke.

Kompanije u sektoru njegovateljstva češće se odlučuju da probaju dovesti radnike iz redova konkurencije.

Posvećeni poslu

Uprkos manjku osoblja, više od polovine kompanija koje pružaju ove usluge navode kako ni u budućnosti neće razmatrati mogućnost upošljavanja stranca, pokazuje studija.

Ove firme navode kako je proces dovođenja stranaca težak, skup i kako su zakonske prepreke previsoke.

Iz 83 posto ispitanih kompanija, koje su imale iskustva sa angažmanom stranih radnika, navode kako su već imali birokratskih problema, a dvije trećine problema odnosile su se na priznanje kvalifikacija.

Dobijanje radnih dozvola za državljane iz trećih zemalja bilo je problem za 60 posto kompanija.

Tri petine kompanija koje su zaposlile strance su zadovoljne ili vrlo zadovoljne novim uposlenicima, te ističu da je vodeća karakteristika takvih radnika velika posvećenost poslu.

Sa druge strane, negativan je manjak radnog iskustva.

Izvor: Agencije