Njemačkim saveznim državama 6,85 milijardi eura za migrante

Njemačka pokušava integrirati preko milion migranata i izbjeglica koji su stigli u zemlju 2015. i 2016. godine (Arhiva)

Njemačka vlada je odlučila iduće godine raspodijeliti 6,85 milijardi eura svojim saveznim državama kako bi im pomogla pokriti troškove za smještaj i integraciju migranata, otkrio je izvor iz vlade.

Njemačka pokušava integrirati preko milion migranata i izbjeglica koji su stigli u zemlju 2015. i 2016. godine, nakon što je kancelarka Angela Merkel otvorila granice.

Ta je nepopularna odluka katapultirala protuimigracijsku Alternativu za Njemačku u Donji dom Parlamenta na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Koalicijska vlada Angele Merkel odluku o raspodjeli sredstava donijela je uoči nedjeljnih izbora u Bavarskoj.

U planu i jednokratna isplata

Pitanje migracija zaprijetilo je dugogodišnjoj vlasti konzervativne Kršćansko-socijalne unije, koalicijskog partnera i sestrinske Kršćansko-demokratske unije, na čijem je čelu Merkel.

Mjera koju je osmislilo Ministarstvo finansija za pomoć saveznim državama u 2019. godini uključuje 2,44 milijardi eura za integraciju i 2,3 milijarde eura za stanovanje, otkrio je izvor.

Sveukupno će saveznim državama i zajednicama za pomoć migrantima do 2022. godine biti dato 15 milijardi eura.

Savezne države će primiti i jednokratnu isplatu kako bi se pokrili troškovi migracija iz vrhunca izbjegličke krize 2015. i 2016. godine.

Izvor: Agencije