Njemačkim parlamentarcima i dalje zabrana posjete Incirliku

Ako Njemačka poduzme 'pozitivne korake' u budućnosti, Ankara će ponovo procijeniti stanje u vezi s posjetama Incirliku (Arhiva)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da će se naredne sedmice sastati s njemačkim kolegom, ali i naglasio da za sada njemački parlamentarci ni dalje ne mogu posjetiti aviobazu Incirlik.

On je rekao da će njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel posjetiti Tursku sljedećeg ponedjeljka.

Njemačka ima gotovo 260 vojnika u Incirliku, koji sudjeluju u ratu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Turska je njemačkim zastupnicima odbila posjetu vojnicima.

‘Pozitivni koraci’

“Ako Njemačka poduzme ‘pozitivne korake’ u budućnosti, Ankara će ponovo procijeniti stanje u vezi s posjetama Incirliku”, rekao je Cavusoglu.

Turska je spriječila njemačke zakonodavce da posjete jedinice stacionirane u Incirliku, koje su dio međunarodne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, i naglasila da Berlin mora promijeniti svoje ponašanje.

Neimenovani zvaničnik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova ranije je rekao da će ta zemlja u naredne dvije sedmice odlučiti hoće li povući svoje trupe iz baze Incirlik.

Tursku je razbjesnila njemačka zabrana turskim političarima da održe skupove u Njemačkoj uoči referenduma 16. aprila o ustavnim promjenama.

Izvor: Agencije