Njemački zastupnici protiv sankcija Izraelu

Njemački zastupnici su apelirali na Vladu Izraela da odustane od plana aneksije (EPA)

Njemački zastupnici usvojili su u srijedu rezoluciju u kojoj su ocijenili da bi prijetnje Evropske unije sankcijama protiv Izraela bila kontraproduktivne, ali su odbacili planove o aneksiji dijelova Zapadne obale. 

U rezoluciji usvojenoj velikom većinom glasova, članovi Bundestaga su naveli da je plan aneksije “suprotan međunarodnom pravu” i da “predstavlja rizik za dalju destabilizaciju regije”.

Zato su “hitno” apelirali na Vladu Izraela da odustane od tog plana, koji bi, ako bude primijenjen, mogao značiti “kraj rješenja [po modelu] dvije države za koje se EU i veliki dio međunarodne zajednice i dalje zalažu i kojem su se dvije strane posvetile na osnovu Sporazuma iz Osla iz 1993. godine”. 

‘Posljedice po mirovni proces’

Njemački zastupnici smatraju da bi aneksija mogla imati “značajne posljednice po mirovni proces na Bliskom istoku i regionalnu stabilnost”, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Međutim, u rezoluciji, koje su predstavile konzervativne i socijaldemokratske partije koalicije Angele Merkel i mala liberalna partija FDP, navodi se da će diskusije članica EU-a o sankcijama protiv Izraela u slučaju primjene plana imati negativan efekt.

“Diskusije o jednostranim sankcijama ili prijetnjama sankcijama neće imati konstruktivan efekat u procesu pomirenja i međusobnom razumijevanju Izraelaca i Palestinaca”, navodi se u dokumentu.

Njemački zastupnici bi željeli da EU teži jačanju dijaloga sa SAD-om, Ujedinjenim narodima i drugim regionalnim partnerima i posvećenosti obnovi mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca. 

Izvor: Agencije