Njemački univerzitet uveo kodeks ponašanja za vjernike

Na listu zabranjenih stvari uvršteno je i glasno obavljanje molitve u prostorijama Univerziteta ili kampusa (Al Jazeera)

Uprava Univerziteta u Hamburgu uvela je Kodeks ponašanja kod praktikovanja vjere s ciljem uspostavljanja okvira i pravila za uređivanje vjerskih aktivnosti studenata svih vjeroispovijesti unutar kampusa, navodi se u njihovom saopćenju.   

U tu svrhu Univerzitet je osnovao posebnu komisiju sastavljenu od deset profesora iz različitih naučnih oblasti, uključujući i islamske nauke. Komisija je utvrdila osnovna pravila Kodeksa ponašanja, koja preciziraju dozvoljene i zabranjene vjerske prakse, osim toga što sadrže pravnu i psihološku dimenziju.

Dieter Lenzen, predsjednik Univerziteta, naglasio je u izjavi za medije da je do usvajanja Kodeksa ponašanja kod praktikovanja vjere, čime je hamburški univerzitet postao prva visokoškolska ustanova u Njemačkoj u kojoj postoje takva pravila, došlo kako bi se izbjegle učestale svađe o tom pitanju. Njemački mediji u svojim izvještajima, pak, navode da je ovaj postupak usmjeren protiv muslimanskih studenata.

Kodeks određuje pravila za praktikovanje vjerskih obreda i isticanje vjerskih simbola, dok prof. Lenzen kaže da se potreba za ovakvim okvirom pojavila zbog brojnih otvorenih pitanja nakon problema sa studentima muslimanima, uglavnom zbog “prostorije tišine”, koju je Univerzitet namijenio za praktikovanje vjere svim studentima.

Predsjednik Univerziteta skrenuo je pažnju na neke od problema koji su se događali, poput toga da su studenti muslimani stavljali paravane kako bi odvojili muškarce i žene u sobi tišine. Također, misionari su učili naglas pozive na molitvu u dvorištu univerziteta za vrijeme predavanja. Bilo je i slučajeva “misionarenja” koje su provodili pojedini studenti tražeći od muslimanskih studentica da se pokriju maramama.       

Vjerski simboli

Sa svoje strane, prof. Brigit Recki, predsjednica komisije, pojašnjava da je ono što će stupiti na snagu u kampusu dozvoljeno u cijeloj Njemačkoj, istakavši da se Kodeks fokusira na poštivanje vjerskih sloboda, slobodu obrazovanja, naučnog istraživanja i jednakost muškaraca i žena. 

Kodeks dozvoljava studentima da nose vjerske simbole poput krsta, Davidove zvijezde i marame, te da se nošenje marame muslimanskim studenticama u svim univerzitetskim objektima smatra sasvim normalnim. Što se tiče nikaba i burke, takav način pokrivanja također je dozvoljen, ali uz određene uvjete koje je precizirao predsjednik Univerziteta, poput toga da veo ne smije predstavljati smetnju za normalnu naučnu komunikaciju tokom predavanja i u laboratorijama i onda kad se treba utvrditi identitet osobe.  

Komisija koja je pripremala Kodeks uvrstila je na listu zabranjenih stvari i pregrađivanje sobe tišine paravanom, jer to predstavlja čin diskriminacije, zbog čega je uklonjen iz ove prostorije namijenjene studentima svih religija. Komisija je odbila zahtjeve muslimanskih studenata da se održavanje predavanja prilagodi vremenu njihove molitve.  

Vjerske svečanosti

Kodeks ponašanja kod praktikovanja vjere zabranjuje organizovanje vjerskih aktivnosti bez dozvole, osim ako se time ne uznemiravaju ostali studenti. Također, zabranjuje se razdvajanje između muškaraca i žena u tim aktivnostima, pa čak i ako zahtjev dolazi od studentica koje učestvuju u samim aktivnostima. 

Na listu zabranjenih stvari uvršteno je i glasno obavljanje molitve u prostorijama Univerziteta ili kampusa, kao i to da studenti muslimani ne smiju imati ništa protiv toga da im diplome uručuju žene.   

Udruženje muslimanskih studenata izrazilo je nezadovoljstvo zbog odluke koju je donijela uprava Univerziteta u Hamburgu da se obavljanje vjerskih svečanosti ograniči na sobu tišine, iz razloga što ta prostorija nije dovoljno prostrana za veliki broj studenata. 

Predsjednik Udruženja Bilal Gulbas izjavio je za njemački radio da ova prostorija nije dovoljna za organizovanje velikih svečanosti, poput iftara za vrijeme ramazana, zbog sve većeg broja učesnika. “Od nekadašnjih 30, koliko ih je bilo prije 15 godina, broj studenata koji učestvuju u ovim aktivnostima porastao je na 1300 u ovoj školskoj godini”, rekao je Gulbas.

Izvor: Al Jazeera