Njemački Tornado uvijek u sjeni ruskih lovaca

Rusko 'uhođenje' bio je način da se pokaže da je Assadov saveznik uvijek tu, kaže njemački general (Reuters)

Njemački lovci “Tornado”, koji se u Siriji bore protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, uvijek su “u sjeni” ruskih borbenih aviona, koji ih prate kako bi pokazali prisustvo “saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada”, izjavio je je njemački general Joachim Wundrak.

On je za novine German Daily kazao da njemački izvidnički avioni nikada “nisu bili sami” na sirijskom nebu te da su Tornada pratili ruski Su-35 lovci od početka kampanje međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Naglasio je da je sirijska Vlada dobila nove avione i helikoptere od Rusije, dodavši da je rusko “uhođenje” bio način da se pokaže da je Assadov saveznik uvijek tu.

Ipak, njemački general je rekao da se nikada do sada nije desio incident te da avioni ove zemlje nikada nisu bili meta na sirijskom nebu.

Bez incidenata

“Crvena linija” između američke i ruske komande je otvorena kako se ne bi desile “kolizije” u operacijama, dodao je.

Wundrak, koji je također izvršni direktor Centra NATO-a za zajedničke zračne operacije, kazao je da su njemački avioni izveli 88 misija.

Berlin je u Siriji poslao šest letjelica s opremom za nadgledanje, kojom se mogu napraviti fotografije visoke rezolucije na terenu i infracrvene slike, čak i po noći i lošem vremenu.

Izvor: Agencije