Njemački sud razmatra zabranu ultradesničara

Zasad je predviđena trodnevna rasprava o zabrani NPD-a, ali se očekuje da će zbog količine materijala Ustavni sud odrediti dodatna ročišta (EPA)

Pred Njemačkim ustavnim sudom u Karlsruheu, na zahtjev gornjeg doma njemačkog parlamenta Bundesrata, u utorak je započela rasprava o ustavnosti i mogućoj zabrani ekstremno desne Nacionalno-demokratske stranke Njemačke (NPD).

“Zabrana NPD-a je važnija nego ikada. NPD je rasistička, huškačka i prema Ustavu neprijateljska stranka“, rekla je poptredsjednica zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Eva Hogl.

Stranka Zeleni je zaželjela mnogo sreće pri postupku utvrđivanja ustavnosti NPD-a.

Bundesrat, koji zastupa interese saveznih pokrajina, postavio je krajem 2013. zahtjev za zabranu NPD-a, kojeg je Ustavni sud prihvatio krajem prošle godine, nakon dugotrajnog uvida u priložene spise.

Protivnici smatraju da proces koristi NPD-u

Rasprava pred Ustavnim sudom se prati s velikom pažnjom, jer je već jedan sličan postupak, koji je pokrenut na zahtjev tadašnje savezne vlade, 2003. odbijen.

Tada je velika većina optužujućih dokaza protiv NPD-a poticala od ljudi koji su bili doušnici Ureda za zaštitu ustavnog poretka, pa su pred sudom bili beskorisni.

Ustavni sud će, kako pretpostavljaju posmatrači, zato u prvoj fazi rasprave ispitivati jesu li dokazi u koje su umiješani doušnici izbačeni iz zahtjeva za utvrđivanjem protuustavnosti.

Zasad je predviđena trodnevna rasprava, ali se očekuje da će zbog količine materijala Ustavni sud odrediti dodatna ročišta.

Protivnici pokretanja postupka zabrane smatraju kako ovaj proces koristi samo NPD-u, koji je u posljednje vrijeme izgubio na važnosti.

Prema procjenama analitičara, zbog brojnih afera u većini saveznih pokrajina, s izuzetkom nekih na istoku Njemačke, NPD je u stanju samoukidanja.

Kriteriji za zabranu jedne političke stranke u Njemačkoj su, zbog historijskih iskustava iz perioda nacista, kada je bio zabranjen rad velike većine stranaka, postavljeni vrlo visoko.

U poslijeratnoj historiji Njemačke je zabranjen rad samo dvije političke stranke.

Izvor: Agencije