Njemački SPD po anketama ispred CDU / CSU-a

Kad bi iduće nedjelje bili održani parlamentarni izbori, socijaldemokrati bi osvojili 32 posto glasova (EPA)

Socijaldemokratskoj stranci Njemačke popularnost i dalje raste, što pokazuju i rezultati ankete javnog servisa ARD-a, po kojima je SPD prvi put nakon 10 godina prestigao po popularnosti demokršćansku koaliciju CDU / CSU.

“Da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, SPD bi osvojio 32 posto glasova, što je četiri posto više nego pri posljednjem ispitivanju početkom veljače. Koalicija Kršćansko demokratska unija / Kršćanska socijalna unija osvojila bi 31 posto glasova”, prenosi ARD-ov program za praćenje raspoloženja građana Deutschlandtrend.

Prema istome ispitivanju, što ga je za ARD proveo institut Infratest Dimap, desno-populistička Alternativa za Njemačku, iako joj je popularnost u nekoliko tjedana pala za jedan posto, s trenutnih 11 posto i dalje je treća politička snaga u Njemačkoj.

Nakon AfD-a slijede Zeleni s osam te stranka Ljevica sa sedam posto glasova.

U Bundestag bi s osvojenih šest posto ponovno ušla i Liberalna stranka Njemačke.

Euforija zbog Schulzove kandidature

Stručnjaci iz Infratest Dimapa ocjenjuju da početni efekt i euforija, koji su nastupili proglašenjem bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza za kancelarskog kandidata SPD-a, još ne posustaju.

Dodatni uzlet stranci donijela je i ovotjedna najava kandidata Schulza da će u slučaju pobjede unijeti neke preinake u programu Agenda 2010.

Taj program, koji je 2003. godine uvela tadašnja socijaldemokratska vlada Gerharda Schroedera, pomogao je oporavku njemačkog gospodarstva, ali je i srezao neka socijalna prava.

Schulz sada traži korekcije programa kako bi se smanjio pritisak na radnike koji ostanu bez posla.

Taj naum SPD-a podržava većina ispitanih.

Izvor: Agencije