Njemački poslodavci: Izbjeglice nam obogaćuju društvo

Angela Merkel, Izbjeglice
Mađarević je Angeli Merkel, piše portal, u jednom tekstu zamjerila 'nedostatak kulture' zbog izjave da islam pripada Njemačkoj (Reuters)

Integracija izbjeglica koje su posljednjih godina došle u Njemačku odvija se brže i uspješnije od očekivanog, rekao je predsjednik Saveza njemačkih poslodavaca Ingo Kramer, prenose u subotu njemački mediji.

„Angela Merkel je imala pravo kada je prije tri godine rekla ‘uspjet ćemo’. Od više od milion ljudi koliko ih je naročito nakon 2015. stiglo u Njemačku, trenutno je njih preko 400.000 u radnom odnosu ili se nalazi u procesu stručne izobrazbe“, rekao je Kramer za dnevnik Augsburger Zeitung, prenosi Hina.

Predsjednik Saveza poslodavaca Njemačke (BDA), krovne udruge njemačkih organizacija poslodavaca, smatra da se naročito dobro integriraju mlade izbjeglice, kada je učenje njemačkog jezika u pitanju.

„Većina mladih migranata već nakon jedne godine toliko dobro govori njemački da mogu pratiti stručnu nastavu“, rekao je Kramer.

On je apelirao na društvo da promijeni temeljni stav prema pojmu migracije.

‘Njemačka ovisna o uvozu radne snage’

„Mnogi useljenici su postali podrška njemačkoj privredi. Mi ne bismo smjeli strahovati od useljavanja, već na ljude koji dolaze u Njemačku moramo gledati kao na bogaćenje našeg društva“, rekao je Kramer.

Predstavnik njemačkih poslodavaca je objasnio da je njemačka privreda ovisna o uvozu radne snage.

„Njemačka se migraciji mora okrenuti drugačije nego u prošlosti. Moramo prihvatiti radnike iz inozemstva jer inače postoji opasnost da naša privreda značajno oslabi i upadne u krizu poput one u devedesetima“, rekao je Kramer.

On je izrazio i nadu da će novi zakon o useljavanju stručne radne snage, oko kojeg su se načelno dogovorile stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, uskoro stupiti na snagu.

Izvor: Agencije