Njemački političari opet prizemljeni zbog kvara aviona

Takozvana bijela flota Njemačke avijacije služi prevozu političara i broji sedam aviona (EPA)

Članovi njemačke vlade opet su ovih dana bili prisiljeni mijenjati planove zbog kvara na vladinim avionima, nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel u decembru propustila početak samita G20 u Argentini zbog kvara na avionu.

U najnovijem slučaju je ministar za pomoć zemljama u razvoju Gerd Mueller zbog sličnog razloga ostao u Zambiji nekoliko dana duže od predviđenog i bio je prisiljen otkazati posjet Namibiji, prenosi Hina.

“Ovi kvarovi imaju ogroman negativni utjecaj na Njemačku kao high-tech naciju. Ova serija kvarova mora prestati”, rekao je Mueller komentirajući kvar aviona.

U ovom slučaju je situacija posebice osjetljiva jer je i na drugom avionu, koji je iz Njemačke u Zambiju stigao nakon što je prvi zbog kvara ostao na zemlji, pronađena “greška u sistemu”.

Neplanirani boravak u Zambiji

Mueller i njegova delegacija sada će Zambiju napustiti redovnom linijom.

Oba pokvarena aviona do daljnjeg ostaju u Africi.

“Sada smo se sami snašli i afričkim kompanijama letimo kući”, rekao je Mueller, koji bi s delegacijom trebao u Berlin sletjeti u petak navečer.

Njemački ministar (Kršćansko-socijalna unija – CSU) je afričku turneju prekinuo još u ponedjeljak, zbog čega je otkazana posjeta Namibiji.

Mueller je, prema vlastitim navodima, “dobro iskoristio” prisilni boravak u Zambiji i obavio nekoliko neplaniranih razgovora, između ostalog i s predstavnicima UNHCR-a.

U decembru je Angela Merkel zbog kvara na vladinom avionu bila prisiljena put prekinuti u Njemačkoj, nakon čega je redovnom linijom nastavila let za Buenos Aieres, gdje je s velikim zakašnjenjem stigla na samit G20.

‘Bijela flota’ Luftwaffea

Mjesec dana prije toga vicekancelar i ministar finansija Olaf Scholz je, zbog kvara vladinog aviona, ostao nekoliko dana duže u Indoneziji, odakle se također vratio komercijalnim letom.

U ovom slučaju su, prema službenom saopćenju, avion njemačke vlade “prizemljili” glodavci, koji su oštetili instalacije.

Takozvana bijela flota Njemačke avijacije (Luftwaffe) služi prevozu političara i broji sedam aviona.

Luftwaffe je nakon posljednje serije kvarova odbacila kritike, tvrdeći da se, statistički gledano, avioni “bijele flote” ne kvare često.

Izvor: Agencije