Njemački parlamentarci će posjetiti svoje vojnike u Turskoj

Spor oko posjeta njemačkih vojnika turskim bazama povećao je napetosti između dva NATO saveznika (EPA)

Izaslanstvo njemačkog parlamenta u pratnji visokog dužnosnika NATO-a posjetit će njemačke vojnike stacionirane u zračnoj bazi u Turskoj 8. septembra, saopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik ministarstva Huseyin Muftuoglu rekao je da se detalji planirane posjete bazi u Konyji još uvijek razmatraju u NATO-u.

Spor oko posjeta njemačkih vojnika turskim bazama povećao je napetosti između dva NATO saveznika.

Njemački vojnici

Zbog odbijanja Ankare da dopusti zastupnicima posjetu njemačkim vojnicima u turskoj zračnoj bazi Incirlik, Berlin je premjestio te vojnike u Jordan.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je ranije da je Njemačka primorana premjestiti svoje vojnike jer upravo je parlament taj koji odobrava operacije Bundeswehra.

S obzirom da se zastupnicima onemogućava posjet, Gabriel je rekao da će Bundestag zatražiti od vlade da pronađe drugu lokaciju za njemačke vojnike u Incirliku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponudio je ranije da posreduje kada je riječ o posjeti njemačkih poslanika vojnicima u turskoj zračnoj bazi u pokušaju da riješi spor dva NATO saveznika, koji ometa operacije u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije