Njemački nogometaši noć proveli na stadionu


Navijači pjevaju francusku himnu tokom evakuacije sa stadiona ‘Stad de France’ [Facebook/Karl Olive]

Nogometaši svjetskog prvaka Njemačke prošlu noć proveli su na stadionu “Stade de France”, u sjevernom pariškom predgrađu Saint-Denisu, zbog napada u francuskom glavnom gradu u petak navečer, prije nego što su u subotu ujutro avionom stigli u Frankfurt.

U napadima koji su se dogodili na nekoliko lokacija u Parizu upravo u vrijeme odigravanja prijateljske utakmice Francuska – Njemačka (2:0), prema trenutnim podacima, poginulo je 128 osoba.

Njemačka delegacija se nakon susreta nije vratila u svoj hotel, već je ostala na stadionu, sa kojeg je u subotu ujutro prebačena na aerodrom, odakle je poletjela za domovinu nešto iza 9:00 sati.

Prije odlaska na utakmicu, njemačka reprezentacija je u petak prije podne bila evakuirana iz svog hotela zbog dojave o postavljenoj bombi, prenosi Hina.

Tokom odigravanja susreta čule su se tri eksplozije u blizini stadiona, no igrači i gledaoci isprva nisu bili upoznati s događajima.

Upitne utakmice u utorak

“Na poluvremenu nismo ništa govorili, jer nismo željeli stvarati paniku među gledaocima. Na kraju utakmice sam igračima rekao šta se događa. Ovim putem izražavam saučešće porodicama poginulih”, izjavio je predsjednik Francuskog nogometnog saveza Noel Le Graet.

Francuska i Njemačka odigrale su prijateljski susret u sklopu priprema za nastup na EURO-u, koji će od 10. juna do 10. jula sljedeće godine biti održan u Francuskoj, a domaćin utakmice otvaranja i finala trebao bi biti upravo “Stade de France”.

Francuska bi u utorak trebala igrati još jednu prijateljsku utakmicu, protiv Engleske u Londonu, dok bi Njemačka, također u utorak, trebala u Hannoveru ugostiti Holandiju.

Za sada još nema konačne odluke hoće li se te utakmice igrat,i ili će biti otkazane.

“Lično bih želio da igramo u utorak. Ne bismo trebali dozvoliti onima koji su odgovorni za ovaj napad da pobijede”, rekao je vršilac dužnosti predsjednika Njemačkog nogometnog saveza Reinhard Rauball.

Izvor: Agencije