Njemački ministar zabrinut zbog ruskog nuklearnog oružja

Washington tvrdi da Rusija već nekoliko godina razvija projektile koji imaju domet veći od 2000 kilometara (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog blizine ruskog nuklearnog oružja evropskim državama, dan prije no što će prestati vrijediti rusko-američki sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja.

“Usprkos svim pozivima i ponudama za dijalog, Rusija odbija uništiti sisteme zabranjene sporazumima te je većinu svog modernog nuklearnog naoružanja postavila u našem susjedstvu”, napisao je Maas, referirajući se na Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji su 1987. potpisali Moskva i Washington, odnosno tadašnji ruski i američki čelnik Mihail Gorbačov i Ronald Reagan.

“To jako zabrinjava Evropljane”, upozorio je njemački ministar.

“Ako ne zaustavimo propadanje svjetskog sistema kontrole naoružanja, to će imati ozbiljne posljedice – za našu sigurnost i za svjetski mir”, rekao je Maas i zaključio kako se sve snažnije odustaje od cilja da svijet bude bez nuklearnog naoružanja.

“Kad se sutra probudimo, jedan od najuspješnijih sporazuma o razoružanju svih vremena postat će historija”, istaknuo je.

Sporazum o kojem je riječ, nastao u vrijeme Hladnog rata, zabranjuje rakete s dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara i postavljanje lansirnih rampi. SAD je početkom februara objavio da će se povući iz sporazuma 2. augusta, optuživši Rusiju za kršenje njegovih uvjeta, a od njega je potom u julu odustala i Rusija. Ona je optužbe opovrgnula, no ubrzo nakon toga i sama je suspendirala svoje obaveze i objavila planove vezane uz razvoj novih sistema oružja.

Kamen temeljac u kontroli oružja

Washington tvrdi da Rusija već nekoliko godina razvija projektile koji imaju domet veći od 2000 kilometara. No, Rusija tvrdi da mogu letjeti 480 kilometara i da ne spadaju pod odredbe sporazuma koji se odnosi na projektile dometa između 500 i 5500 kilometara.

Nedavno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio da je sve manje vremena da se spasi ključni sporazum o nuklearnim projektilima s Rusijom obećavši “primjeren, odbrambeni odgovor” ako se Rusija ne vrati u INF do njegovog isteka 2. augusta.

U intervjuu za BBC, Stoltenberg je rekao da su ruski projektili, za koje je kazao da Rusija njima “očito krši sporazum”, sposobni za nošenje nuklearnih glava, mobilni, vrlo ih je teško detektirati, a sposobni su dosegnuti evropske gradove u nekoliko minuta.

Premda NATO ne namjerava rasporediti svoje kopnene nuklearne projektile u Evropi, Stoltenberg je rekao da će Savez odgovoriti na “primjeren, odbramben način”.

“Ovo je ozbiljno. Sporazum INF bio je kamen temeljac u kontroli oružja desetljećima i sada smo svjedoci njegove propasti”, upozorio je.

Ističući kako nema naznaka da bi Rusija ponovno počela poštovati sporazum, Stoltenberg je rekao kako se treba “pripremiti za svijet bez sporazuma INF i svijet s više ruskih projektila”.

Izvor: Agencije