Njemački ministar za uvođenje službenih muslimanskih praznika

Mnogi od više od milion izbjeglica i migranata koji su stigli u državu sa Bliskog istoka i iz Afrike u posljednje dvije godine također su muslimani (EPA)

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere razljutio je kolege iz vladajućeg CDU-a predloživši da Njemačka uvede službene muslimanske praznike.

U Njemačkoj živi gotovo 4,5 miliona muslimana, od kojih su mnogi turskog porijekla. Mnogi od više od milion izbjeglica i migranata koji su stigli u državu sa Bliskog istoka i iz Afrike u posljednje dvije godine također su muslimani.

U govoru u sklopu kampanje za izbore u sjevernoj saveznoj državi Donjoj Saskoj koji se održavaju u nedjelju, De Maiziere, član CDU-a, rekao je kako je otvoren prema ideji da neke regije u Njemačkoj imaju službene muslimanske praznike.

Navevši kao primjer da su Svi sveti praznik samo u katoličkim dijelovima zemlje, kazao je:

„U mjestima gdje ima puno muslimana, zašto ne bi mogli razmisliti o uvođenju službenih muslimanskih praznika?“

U govoru čiji je audiozapis objavljen na lokalnom portaluregionalwolfsburg.de također je rekao kako su njemački službeni blagdani općenito kršćanski te kako bi takvima trebali i ostati.

Njegove stranački kolege, koje bi slijedeće sedmice trebale početi koalicijske pregovore sa liberalima i Zelenima, time nisu bili oduševljeni.

Žestoke reakcije

Visoki član CDU-a Wolfgang Bosbach rekao je za Bild da svako u Njemačkoj može slaviti kakav god praznik želi, ali i dodao: „Treba li država također ubuduće štititi nekršćanske blagdane zakonskim putem posve je drugo pitanje“.

Alexander Dobrindt, visoki član sestrinskog bavarskog CSU-a, rekao je za Bild da se o njemačkom kršćanskom nasljeđu ne može pregovarati, dodajući: „Nećemo razmotriti uvođenje službenih muslimanskih praznika u Njemačkoj“.

Glasnogovornica njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova kazala je kako De Maiziere smatra kako su njemački službeni praznici kršćanski i kako „nemaju nikakve druge korijene“.

Ustav Njemačke kaže kako njemačke savezne države odlučuju o službenim praznicima pa savezni ministar unutrašnjih poslova nema utjecaja na to trebaju li se uvesti službeni muslimanski praznici, dodala je.

Napomenula je kako su sjeverni gradovi-države Hamburg i Bremen sklopili sporazume s nekim muslimanskim organizacijama kako bi njihovi učenici i radnici mogli dobiti slobodne dane za vrijeme važnih muslimanskih blagdana, a to su učinile i neke druge savezne države.

Izvor: Agencije