Njemački ministar: Umorni smo od pregovora o Brexitu

Roth: 'Ovo je veoma ozbiljna situacija, ne samo za narod Velike Britanije nego i za narod u EU-u' (EPA)

Njemački ministar za evropska pitanja Michael Roth rekao je danas da Brexit nije igra i da je Evropska unija umorna od dvije godine pregovora o britanskom istupanju, prenose agencije.

Na sastanku s kolegama u okviru priprema za ovosedmični samit čelnika Evropske unije rekao je da je Unija “zaista iscrpljena od tih pregovora”.

“Očekujem jasne i precizne prijedloge britanske vlade. Ovo nije igra. Ovo je veoma ozbiljna situacija, ne samo za narod Velike Britanije nego i za narod u EU-u”, naveo je njemački ministar.

Ponovio je podršku Njemačke sporazumu postignutom u novembru i rekao da je “ključni prioritet spriječiti Brexit bez sporazuma”.

Velika Britanija trebala bi napustiti Evropsku uniju 29. marta. Međutim, očekuje se da će premijerka Theresa May na samitu tražiti odgađanje istupanja jer Parlament nije odobrio sporazum o istupanju.

Mogući odgovori vlade

Britanska vlada razmatra moguće odgovore na odluku predsjedavajućeg Parlamenta da premijerka May ne može ponovo pred zastupnike iznijeti sporazum o istupanju iz EU-a koji su oni već dvaput odbili.

Ministar za Brexit Stephen Barclay rekao je danas da će Vlada “ozbiljno razmotriti” odluku predsjedavajućeg Johna Bercowa da sporazum ne može biti stavljen na glasanje ako ne bude suštinskih izmjena.

May je vodila razgovore s protivnicima u okviru priprema za novo glasanje.

Barclay je rekao da Vlada treba “detaljno proučiti odluku”.

“Činjenica da je jedan broj zastupnika rekao da će drugačije glasati ukazuje na to da su stvari drugačije”, naveo je on.

Izvor: Agencije