Njemački ministar Trumpu: Ne dogovarajte sa Rusima ništa na štetu saveznika

Bio bi korak naprijed ako bi ovaj sastanak pružio i poticaj za nuklearno razoružanje, rekao je šef njemačke diplomatije (EPA)

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas upozorio je američkog predsednika Donalda Trumpa da sa Rusijom ne pravi nikakve jednostrane dogovore koji bi išli na štetu zapadnih saveznika SAD.

Maas je pozdravio predstojeći sastanak Trumpa s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Reuters, uz podsećanje da je američki predsednik najavio da će tokom susreta s Putinom pokrenuti pitanje smanjenja nuklearnog oružja.

Dobro da Moskva i Washington razgovaraju

“Uvek smo govorili da nam je potreban dijalog s Rusijom. Zato je dobro da Vašington i Moskva razgovaraju jedan s drugim. Bio bi korak napred ako bi ovaj sastanak pružio i podsticaj za nuklearno razoružanje”, rekao je šef nemačke diplomatije listu “Bild am Zontag”.

Međutim, Maas je ukazao da “onaj ko povredi svoje partnere, rizikuje da na kraju izgubi, te da jednostrani dogovori na štetu sopstvenih partnera, na kraju štete i Sjedinjenim Američkim Državama”.

Trump je, inače, ove nedelje optužio Nemačku da je “zarobljenik” Rusije zbog svog oslanjanja na ruske energente, a u četvrtak je Putina opisao kao “konkurenta”, a ne kao “neprijatelja”.

Izvor: Agencije