Oglasi

Njemački konzervativci žele socijaldemokrate u vlasti

Osim stvaranja velike koalicije, za SPD je moguća i manjinska vlada, na čelu s Unijom CDU/CSU, čemu se protivi Angela Merkel, koja želi stabilnu vladu.
Vodeće njemačke stranke razgovaraju o tome postoje li zajednički temelji za sastavljanju stabilne vladeReuters

Demokršćanska Unija CDU/CSU spremna je za pripremne razgovore o sastavljanju koalicijske vlade sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke, dok će SPD o tomu odlučiti nakon sastanka Predsjedništva u petak, priopćeno je nakon dvosatnog razgovora vodećih članova Kršćansko-demokratske unije, Kršćansko-socijalne unije i SPD-a.  

"Predstavnici CDU-a i CSU-a su jasno dali do znanja da žele započeti pripremne pregovore s SPD-om na kojima bi se ispitalo postoje li zajednički temelji za sastavljanju stabilne vlade", priopćila je Unije CDU/CSU nakon prvih razgovora s vrhom SPD-a o eventualnom formiranju koalicijske vlade, održanih u Berlinu.

Obje strane su poručile kako su razgovori protekli u "otvorenom i povjerljivom" tonu.

Na sastanku su demokršćansku stranu predstavljali kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel, predsjednik CSU-a Horst Seehofer, predsjednik zastupničkog kluba Unije Volker Kauder te predvodnik CSU-a u Bundestagu Alexander Dobrindt.

SPD izaslanstvo se sastojalo od predsjednika stranke Martina Schulza te predsjednice zastupničkog kluba SPD-a Andree Nahles.

Merkel želi stabilnu vladu

SPD je na svom prošlotjednom kongresu odlučio započeti pregovore s Unijom o daljnjoj suradnji pri čemu socijaldemokrati ostavljaju otvorenim ishod pregovora.

Osim tzv. velike koalicije, za SPD je moguća i manjinska vlada na čelu s Unijom CDU/CSU.

Takvoj opciji se žestoko protivi Angela Merkel koja želi stabilnu vladu.  

Kao tematske cjeline u kojima se Unija i SPD najviše razilaze proteklih dana su navedeni reforma zdravstvenog sustava i dozvola izbjeglicama i migrantima da u Njemačku dovedu svoje članove obitelji za što se zalaže SPD a čemu se protive demokršćani.

SPD je nakon parlamentarnih izbora u rujnu zbog slabog rezultata od 20 posto isprva odbacio nastavak koaliranja s Unijom ali je nakon propasti pregovora o sastavljanju vlade između demokršćana, liberala i zelenih i na pritisak predsjednika države Frank-Waltera Steinmeiera, koji želi izbjeći izvanredne izbore, pristao na razgovore s Unijom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.