Njemački klubovi u karantinu prije nastavka prvenstva

Prošle sedmice odlučeno je da 16. maja bude nastavljeno takmičenje u Prvoj i Drugoj ligi nakon dvomjesečnog prekida (EPA)

Njemački nogometni klubovi u ponedjeljak su počeli period karantina uoči nastavka prvenstva u subotu.

Njemačka nogometna liga (DFL) prošle sedmice odlučila je nastaviti takmičenje u Prvoj i Drugoj ligi od 16. maja nakon dvomjesečnog prekida koji je izazvala pandemija novog korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ekipe su sada u obaveznom karantinu nakon što su igrači i ostali članovi klubova testirani na korona virus, a sve kako bi se snizio rizik od zaraze prije nego što počnu igrati utakmice pred praznim tribinama.

Nekoliko klubova, među kojima su Bayern, Borussia Dortmund i Wolfsburg, izabrali su hotele u svojim gradovima kako bi skratili vrijeme potrebno za putovanja igrača do lokacija gdje se održavaju treninzi i do aerodroma.

Drugi klubovi, poput Schalkea i Borussie Moenchengladbach, koriste hotele kod svojih stadiona.

Dvosedmični karantin za Dynamo

Bayer Leverkusen i Union Berlin preselili su se u izoliranije hotele van gradova, kao i Paderborn, čiji će igrači provesti karantin u obližnjoj banji.

Igrači, treneri i ostali članovi štaba nosili su maske dok su odlazili u hotele, gdje će se u restoranima poštivati socijalna distanca i gdje će nogometaši biti smješteni po jedan u sobama kako bi se smanjio nepotrebni kontakt s drugim osobama.

Planovi za nastavak prvenstva doživjeli su udarac u subotu, kada je cijela ekipa drugoligaša Dynama iz Dresdena stavljena u dvosedmični karantin nakon što je utvrđeno da su dva igrača zaražena virusom.

“Očekivali smo da nastavak sezone neće biti bez problema. Ova testiranja i rezultat također su znak koliko smo transparentni”, izjavio je izvršni direktor Borussije Dortmund Hans-Joachim Watzke.

Njemačka nogometna liga, koja želi završiti sezonu do 30. juna, sastavila je detaljna pravila za treninge i utakmice.

Izvor: Agencije