Oglasi

Njemački izvoz mašina na udaru nepovoljnih trgovinskih uvjeta

Kina je uspjela vratiti poziciju najvažnijeg izvoznog mjesta za njemačke mašine.
Između januara i septembra izvoz u Kinu povećan je 11,4 posto, na 14, 23 milijarde euraArhiva

Izvoz njemačke industrije mašina usporio je u trećem tromjesečju, uz pad u zaključnom mjesecu tog perioda, saopćilo je Udruženje mašinske industrije - VDMA.

U prvih devet mjeseci ove godine izvoz mašina nominalno je povećan 5,2 posto, ili 6,5 milijardi eura na 131,9 milijardi eura u poređenju s prethodnom godinom.

"Septembar je pokazo prve znake kočenja, s padom od 0, 2 posto, ali ne bi trebali precijenjivati mjesece pojedinačno. Tek će naredni mjeseci pokazati kako će se trgovinski sporovi koji se dešavaju širom svijeta odraziti na mašinsku industriju u Njemačkoj. Posao će biti teži", kazao je glavni ekonomista VDMA-a Ralph Wiechers.

Kina vratila vodeću poziciju

Ipak, raduje činjenica da veliki broj srednjih preduzeća koja se bave mašinskom industrijom uspijeva preći preko trgovinskih prepreka", dodao je on. 

Nakon devet mjeseci tekuće godine, Kina je uspjela vratiti poziciju najvažnijeg izvoznog mjesta za njemačke mašine.

Između januara i septembra izvoz u Kinu povećan je 11,4 posto, na 14, 23 milijarde eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.