Oglasi

Njemački institut negirao ukidanje formata MP3

Istjecanje licenci za ovaj format znači da institut Fraunhofer neće raditi na razvoju programa, a ne znači 'smrt' MP3-ja.
Institut će se posvetiti daljnjem razvoju formata AAC, koji je, po mnogim karakteristikama, bolji od formata MP3EPA

Institut za digitalnu medijsku tehnologiju Fraunhofer opovrgnuo je napise u medijima po kojima se ukida audio-digitalni format MP3, koji je ovaj institut izumio prije 22 godine, piše sedmičnik Die Zeit.

"Mislim da su ljudi nešto pogrešno shvatili. Krajem aprila ukinuli smo licence za MP3, no to se isključivo odnosi na one potrošače koji koriste naše programe i ni na koji se način neće odraziti na ostale", objasnio je direktor IDMT-a Karlheinz Brandenburg za Die Zeit, prenosi Hina.

On je objasnio da istjecanje licenca i programa samo znači da njegov institut neće dalje raditi na razvoju ovih programa, no nipošto ne znači "smrt formata MP3", kako su to posljednjih dana plasirali mediji.

Razvoj formata AAC

Ukazao je na to da će se posvetiti daljnjem razvoju formata AAC, koji je, po mnogim karakteristikama, bolji od formata MP3.

AAC, koji je, također, razvijen u Fraunhoferu, Apple koristi još od 2003. godine.

Institut Fraunhofer pustio je format MP3 u promet 1995. godine, a njegovoj popularnosti ubrzo je doprinijelo širenje interneta i platformi za razmjenu muzike, poput Napstera.

Izvor: Agencije