Njemački dizelaši na raskršću

U Ministarstvu saobraćaja sastaju se vodeći njemački političari, te šefovi automobilskih giganata – Volkswagena, Porschea, Audija, Mercedesa, BMW-a, Opela i Forda (EPA)

Vodeći ljudi njemačke autoindustrije, ministri ove evropske velesile i državni guverneri danas će razmatrati kako smanjiti štetne emisije gasova koje stvaraju automobili na dizelski pogon, a u nekim gradovima prijete moguće zabrane vožnje starijih vozila sa dizelskim agregatima, prenose agencije i lokalni mediji.

U Ministarstvu saobraćaja sastaju se vodeći njemački političari, te šefovi automobilskih giganata – Volkswagena, Porschea, Audija, Mercedesa, BMW-a, Opela i Forda.

Političari zahtijevaju da proizvođači unaprijede programske sklopove u automobilima sa dizelskim motorima kako bi emisije azotnih oksida značajno pale do kraja naredne godine.

Sa druge strane, autokompanije su do sada bile neodlučne da uvedu šire promjene u svojoj proizvodnji koje idu dalje od nadogradnje softvera.

Hiljade poslova u pitanju

Dok veći njemački gradovi razmatraju i djelimičnu zabranu dizelaša na svojim cestama zbog smrtonosnih gasova, autoindustrija (u kojoj je zaposleno više od 800.000 osoba) očajnički treba novu strategiju.

Dva mjeseca prije općih izbora, obje stranke velike vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel nisu raspoloženja da maze industriju koja rapidno gubi na popularnosti.

„Automobilska industrija odvezla se na veoma težak teren i na njoj je velika odgovornost da povrati izgubljeno povjerenje“, kazao je ministar saobraćaja Alexander Dobrindt, inače član stranke CSU koja je bavarski saveznik kancelarke Merkel.

Šefica države je govorila ipak malo više nijansirano, istakavši kako su u pitanju brojna radna mjesta.

„Vlada očekuje otvorenost, transparentnost autoindustrije na samitu. Autoindustrija je strateški važna, mora biti jaka i inovativna, ali i iskrena. Treba kritizirati ono što je za kritiku, ali i treba imati u vidu kako je to strateški važna grana industrije u Njemačkoj“, kazala je njena glasnogovornica Urlike Demmer.

Skandal u SAD-u

Dizelski motori su na udaru od 2015. godine, kada je Volkswagen priznao kako je u svoje automobile ugrađivao softver koji je manipulirao količinama emisija štetnih gasova.

U Sjedinjenim Američkim Državama, uključivane su kontrole emisija tokom provjera, a potom nelegalno gašene kada su automobili bili na cestama.

No, sumnje na slične prevare kasnije su proširene na druge njemačke proizvođače poput Mercedesa i BMW-a.

Izvor: Agencije