Njemački desničari veličali nacističku vojsku

Alexander Gauland je potpredsjednik AfD-a i kandidat za parlamentarne izbore 24. septembra (EPA)

Čelnik njemačke nacionalističke stranke Alternativa za Njemčaku Alexander Gauland izazvao je u petak skandal pošto je objavljen videoisječak u kojem on veliča uspjehe nacističke vojske tokom Drugog svjetskog rata. 

“Ako Francuzi imaju pravo ponositi se svojim carem [Napoleonom], a Britanci (admiralom Horatiom) Nelsonom i (premijerom Winstonom) Churchillom, onda i mi imamo pravo ponositi se uspjesima njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Gauland na izbornom skupu AfD-a 2. septembra, a snimak je objavljen u četvrtak navečer.

Gauland je potpredsjednik AfD-a i kandidat za parlamentarne izbore 24. septembra.

Snimak je izazvao polemiku u Njemačkoj, u kojoj su sve vlade od kraja rata do danas vodile politiku kajanja za zločine Trećeg Reicha.

Stranački čelnici osudili su Gaulandov postupak.

Vojska se ‘borila za ubistva u Auschwitzu’

On je “ultradesničarski militarist”, rekao je Thomas Oppermann iz Socijaldemokratske partije Njemačke, a Volker Beck iz Zelenih podsjetio je da se njemačka vojska “borila za ubistva u Auschwitzu”.

“Jedini na koje se možemo ponositi su rijetki vojnici koji su pružili otpor i dezertirali”, rekao je Beck.

AfD-u već dvije sedmice raste popularnost za izbore iduće nedjelje, po anketama koje stranci predviđaju 10 do 12 posto glasova, što je oporavak u odnosu na početak godine, kada je gubila podršku.

Biračko tijelo AfD motivira protivimigrantskim, protivislamskim programima, protivljenjem euru i politici kancelarke Angela Merke.

AfD redovno poziva Njemačku da se prestane izvinjavati za nacističke zločine te smatra da se treba fokusirati na pozitivne aspekte svoje hsitorije.

Izvor: Agencije