Njemački desničari: Merkel nije trebala ići u Pariz, to je za pobjednike rata

Kancelarka Merkel je zbog kvara aviona nedavno zakasnila na samit u Argentini (Arhiva)

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije trebala sudjelovati u nedjelju u svečanosti obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Parizu, jer je to bio događaj za „pobjednike“ u ratu, rekao je čelnik desničarske Alternative za Njemačku (AfD), prenosi Hina.

Njemačka je izgubila rat i sudjelovanje Merkel u svečanosti za bivše saveznike izlazi na pokušaj prepravljanja historije, rekao je jedan od čelnika AfD-a Alexander Gauland.

„Ne možemo se staviti u historijsku situaciju koja jasno daje prednost pobjedniku i proći zajedno s Emmanuelom Macronom kroz Trijumfalnu kapiju“, rekao je govoreći o slavnom pariskom spomeniku.

U subotu se držali za ruke 

U rijetkom javnom pokazivanju osjećaja francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel držali su se za ruke u subotu tokom svečanosti u šumi Compiegne sjeverno od Pariza.

Tamo su francusko i njemačko izaslanstvo potpisali primirje kojim je okončan Prvi svjetski rat, jedan od najkrvavijih u historiji, u kojem je prema procjenama poginulo oko 18 miliona vojnika i civila.

Izvor: Agencije