Njemački CureVac vakcinu planira da testira u Brazilu

Brazil je postao "laboratorija za testiranje" za cijeli svijet (EPA)

Njemačka farmaceutska kompanija CureVac planira da svoju vakcinu protiv korona virusa testira u Brazilu.

Infektologinja, članica istraživačkog tima CureVaca, Sue Ann Clemens, rekla je agenciji DPA, prenose njemački mediji, da će ta kompanija u septembru ili oktobru započeti sa studijom u Brazilu.

Rukovodilac studije Peter Kremsner sa Intituta za tropsku medicinu rekao je da su dosadašnji, prvi, manji testovi u Njemačkoj, protekli dobro. Prenio je da se testiranje vrši na 180 osoba.

Brazil je postao “laboratorija za testiranje” za cijeli svijet, jer su i druge kompanije poput AstraZeneca, „Sinovac“ i Bionteh/Pficer započeli testiranje u toj zemlji, prenosi Tanjug.

Pored SAD-a, Brazil je trenutno najveće žarište pandemije korona virusa u svijetu.

Dostupnost vakcine

Šef zdravstvene službe u saveznoj australskoj državi Victoriji Brett Sutton rekao je kako bi generalno vakcina protiv COVID-19 mogla biti dostupna u narednih 12 do 18 mjeseci, javlja Anadolija.

“Nije vjerovatno da će vakcina protiv COVID-19 biti dostupna u narednih šest mjeseci”, rekao je Sutton pred parlamentarnim komitetom, javio je list Sydney Morning Herald

Dodao je kako postoji dobra šansa da bi vakcina mogla biti dostupna u narednih 12 do 18 mjeseci.

U Victoriji je proglašeno stanje nesreće, a ograničenje kretanja je uvedeno u Melbourneu. 

Pandemija korona virusa, otkako se pojavila u Kini u decembru, odnijela je više od 736.200 života u 188 zemalja. Zemlje koje su najpogođenije zarazom su SAD, Brazil, Indija i Rusija.

Potvrđeno je više od 20 miliona slučajeva zaraze, a najmanje 12,28 miliona ljudi se oporavilo, pokazuju podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

Izvor: Agencije