Njemački Continental otpušta 5.040 radnika

Iz Continentala navode kako će približno 520 radnih mjesta biti izgubljeno nakon što 2024. godine bude zatvoren pogon kompanije u Rodingu (EPA)

Njemački dobavljač autodijelova Continental smanjit će aktivnosti u nekim proizvodnim sektorima jer strožija pravila o emisiji štetnih plinova ugrožavaju tražnju za komponentama motora s unutrašnjim sagorijevanjem, što će rezultirati gubitkom približno 5.040 radnih mjesta do 2028. godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ova kompanija, koja zapošljava više od 240.000 radnika širom svijeta, pogođena je padom globalne potražnje za putničkim automobilima i prelaskom sa dizelaša i benzinaca na električne automobile, navode agencije.

Iz Continentala navode kako će približno 520 radnih mjesta biti izgubljeno nakon što 2024. godine bude zatvoren pogon kompanije u Rodingu (Njemačka) koji proizvodi hidraulične komponente za benzinske i dizel motore.

Još 850 radnih mjesta je ugroženo u pogonu kompanije u Limbach-Oberfrohnu, pošto će 2028. godine tamo biti okončana proizvodnja komponenti za ubrizgavanje dizel goriva, dok je u njemačkom gradu Babenhausenu u opasnosti još 2.200 radnih mjesta.

Pregovori u Španiji

U američkom gradu Newport Newsu, navodi agencija Reuters, bit će izgubljeno još 720 radnih mjesta, jer će 2024. godine tamo biti obustavljena proizvodnja hidrauličnih komponenti za benzinske motore.

U italijanskom gradu Pisa je ugroženo 750 radnih mjesta, jer će proizvodnja komponenti za benzinske motore prestati do 2028. godine, saopćio je Continental.

Najavljen je i početak pregovora sa predstavnicima radnika u Continentalovom pogonu u mjestu Rubi, u Španiji, u kojem radi oko 760 ljudi.

Izvor: Agencije