Njemački bolničar priznao 30 ubistava

Policija sada ponovno pregledava slučajeve smrti 170 pacijenata u odjelima bolnice Delmenhorst (EPA)

Bolničar kojem se već nekoliko mjeseci sudi pred jednim njemačkim sudom priznao je da je ubio tridesetak teško bolesnih pacijenata na odjelu za intenzivnu njegu, izjavio je vještak koji je saslušan u četvrtak u sklopu suđenja.

Ovaj psihijatrijski stručnjak je kazao pred sudom u Oldenburgu da mu je optuženik priznao tridesetak ubistava, prenosi Fena njemačku agenciju DPA.

Tridesetosmogodišnjem Nielsu H. od septembra se sudi za ubistvo tri pacijenta i pokušaj ubistva još dva pacijenta kojima je dao preveliku dozu lijekova dok su bili na intenzivnoj njezi.

Istražitelji ga sumnjiče da je između 2003. i 2005. godine davao injekcije umirućim pacijentima kako bi zatim pokušao da ih reanimira i tako pokaže svoj talent za reanimaciju.

Psihijatar je izjavio da je optuženik priznao kako je prekomjerne doze lijekova dao šezdesetorici pacijenata koji su preživjeli.

Unuk jedne od ubijenih osoba Christian Marbach izrazio je olakšanje nakon priznanja, rekavši: “Konačno pouzdano znamo”.

U zatvoru od 2008.

Niels H. je osuđen 2008. godine na sedam i po godina zatvora za pokušaj ubistva. Od tada je u zatvoru.

Dok je radio na klinici u Delmenhorstu, blizu Oldenburga, jedna kolegica ga je u ljeto 2005. godine zatekla kako jednom pacijentu daje injekciju s lijekom za srce.

Policija sada ponovno pregledava slučajeve smrti 170 pacijenata u odjelima bolnice Delmenhorst u kojima je optuženik radio kako bi provjerila je li bilo sumnjivih radnji.

Tužitelji tvrde da je motiv za davanje prevelikih doza lijekova za srce bio bolničareva želja da stvori krizne situacije pogubne za zdravlje pacijenata kako bi mogao impresionirati druge i dobiti zahvalnost pacijenata zbog svojih sposobnosti da ih spasi od smrti.

Izvor: Agencije