Njemački ambasador: Prijatelji iz Srbije pucaju sebi u nogu

Njemački diplomata je kazao da predstavnici Srbije nikada ne govore o zločinima koji su počinjeni nad Albancima (Tanjug)

Ambasador Njemačke pri Ujedinjenim narodima Christoph Heusgen kritizirao je u srijedu, tokom obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a, ministra vanjskih poslova Ivice Dačića,  da mu se čini da je njegov govor “copy paste [kopiranje] ranijih intervencija“, a povodom politike povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, rekavši kako “naši prijatelji iz Srbije pucaju sami sebi u nogu”.

“Iznenađen sam ovom politikom pokušaja povlačenja priznanja. Naši prijatelji iz Srbije pucaju sami sebi u nogu, jer ako se žele pridružiti Evropskolj uniji, trebaju raditi na priznanju te sami priznati Kosovo”, rekao je njemački diplomata, prenosi Tanjug.

Dodao je da mu govor Dačića izgleda kao “copy paste ranijih njegovih intervencija“.

Njemački diplomata je kazao da predstavnici Srbije mnogo govore o zločinima Albanaca, a da se nikada ne čuje o zločinima koji su počinjeni nad Albancima 1998. i 1999. godine, kako što su etničko čišćenje i masovna deportacija Albanaca sa Kosova.

Kritika ruskom ambasadoru

Zamjerio i ruskom ambasadoru pri UN-u Vasiliju Nebenziji, kao predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a, da nije dozvolio predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Kosova Melisi Haradinaj da završi obraćanje i kritizirao ga da nije dozvolio da se Vijeću sigurnosti UN-a obrati i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Njemački ambasador je rekao da predstavnica Kosova nije završila svoje obraćanje.

“Dajte joj šansu da završi”, kaazo je on, na šta je ruski ambasador odgovorio da nije shvatio da ona nije završila i da je „izgleda bio zamrznut ekran“.

Nakon što je njemački ambasador završio obraćanje, predstavnica Kosova Melisa Haradinaj se ponovo obratila Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije