Njemačke vlasti pretražuju urede Volkswagena

Volkswagen je priznao da je koristio nelegalni softver za kontrolu emisije plinova (EPA)

Njemačke vlasti u utorak su pretražile urede Volkswagena, u okviru istrage vezane za manipulaciju s emisijama dizela na testovima kako bi ta autokompanija zaobišla ekološku regulativu.

Novinska agencija dpa javila je da je ured tužioca Braunschweiga potvrdio da je predvodio pretrage, ali nije komentirao detalje, jer je istraga u toku, prenijela je Fena.

Volkswagen je saopćio za dpa da u potpunosti sarađuje s tužiocima i da su pretrage ureda dio istrage modela motora EA 288.

VW je saopćio da je EA 288 već testiran i da nikakve manipulacije nisu ustanovljene.

Tužioci u Braunschweigu objavili su u septembru da su optužili aktuelnog izvršnog direktora Volkswagena i predsjedavajućeg firme te bivšeg izvršnog direktora zbog tržišnih manipuilacija u vezi sa skandalom s emisijom dizela koji je desio u 2015. godini.

Tužbe 450.000 vlasnika vozila

Automobilski div suočio se krajem septembra s početkom prvog suđenja u “aferi Dieselgate”.

Blizu 450.000 vlasnika vozila s dizel motorima prijavilo je VW pod optužbom za prevaru u vezi emisija ispušnih plinova vozila iz 2015. godine.

Agencije podsjećaju na više sudskih procesa zbog priznanja kompanije iz 2015. godine da je koristila nelegalni softver za kontrolu emisije plinova kako bi manipulirala na laboratorijskim testovima.

Izvor: Agencije