Njemačke vlasti nezadovoljne mjerama VW-a

Volkswagenova vozila još pod provjerom njemačke Savezne agencije za saobraćaj (EPA)

Njemačka automobilska kompanija Volkswagen saopćila je kako odgađa opoziv desetaka hiljada vozila sa ciljem uklanjanja softvera za manipulacije vrijednostima ispušnih plinova, jer nije dobila odobrenje regulatornih vlasti za popravku vozila, prenose agencije.

Opoziv modela Passat je, prema riječima glasnogovornika VW-a, trebao biti realiziran do kraja ove sedmice, ali su Volkswagenova vozila i dalje pod provjerom njemačke Savezne agencije za saobraćaj, prenosi AFP.

“KBA još nije u potpunosti zadovoljna izvjesnim mjerama i zahtijeva nove informacije”, izjavio je glasnogovornik, izrazivši istovremeno očekivanje kako će opoziv biti odobren u narednim sedmicama.

I Golf čeka

Također, do sada nije dobijeno ni zeleno svjetlo za opoziv popularnih VW-ovih modela Golf.

Njemački gigant VW primoran je povući vozila širom svijeta nakon što je u septembru prošle godine priznao kako je u automobile s dizelskim motorima ugradio softver za manipulacije vrijednostima ispušnih plinova.

Samo u Evropi bi gotovo 8,5 miliona Volkswagenovih automobila trebalo biti poslano u servise.

Kako podsjeća AFP, VW je izdvojio 16,2 milijarde eura kako bi pokrio troškove popravki, ali i kazni regulatornih vlasti i tužbi.

Izvor: Agencije