Njemačke turističke agencije gube 11 milijardi eura

Aerodrom, Putnici
U 'normalnim' godinama dvije trećine od 70 miliona putovanja koje planiraju Nijemci tiču se stranih destinacija (EPA)

Njemačke turističke agencije suočene su s golemim gubicima zbog odluke vlade o produženju upozorenja na putovanje do 14. lipnja.

Prema podacima Udruženja njemačkih turističkih agencija (DRV), dvije trećine tvrtki nalaze se pred stečajem, prenosi Tanjug.

Procjenjuje se da turističke agencije, nakon produženja upozorenja na putovanje, gube obrt u visini od 11 milijardi eura.

To su, ističe DRV, gubici do kraja lipnja.

“Uz to, agencije su suočene s golemim teretom povrata već uplaćenih putovanja”, naglasio je predsjednik DRV-a Norbert Fiebig.

Dvije trećine strane destinacije

Istaknuo je kako je egzistencija turističkih agencija ugrožena jer je državnim mjerama došlo do potpune obustave njihova poslovanja, a nema ni izgleda za bolja vremena.

Fiebig zbog toga smatra da je neophodan hitan program pomoći.

“Dvije od tri agencije su već neposredno ugrožene od nesolventnosti”, upozorio je on, dodajući da su potrebna bespovratna sredstva.

Njemačka vlada je prošlog tjedna produžila do 14. lipnja upozorenje na putovanje za cijeli svijet zbog pandemije korona virusa.

U “normalnim” godinama dvije trećine od više od 70 milijuna putovanja koje planiraju Nijemci tiču se stranih destinacija.

Izvor: Agencije