Oglasi

Njemačke kompanije traže 1,24 miliona radnika

Najveći porast potražnje za radnicima zabilježen je u prerađivačkoj industriji, dok se najviše radnika traži u uslužnim djelatnostima.
U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mjestaEPA

U Njemačkoj je u trećem kvartalu ove godine s 1,24 miliona otvorenih radnih mjesta zabilježen rekordan nedostatak radne snage, javlja Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

"U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj nepopunjenih radnih mjesta porastao je za 140.000", piše u saopćenju IAB-a, koji djeluje u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nuernberga.

"Najveći porast potražnje zabilježen je u prerađivačkoj industriji, ali je potražnja u sektoru uslužnih djelatnosti s više od 600.000 otvorenih radnih mjesta i dalje najveća", kaže Alexander Kubis iz IAB-a.

Uvoz radne snage

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mjesta, a u sektoru logistike (saobraćaj i skladišta) 87.000.

Najveći broj otvorenih radnih mjesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8%), zatim osobe bez kvalifikacije (22%) te, na kraju, osobe s fakultetskim obrazovanjem (17%).

Njemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uz sve veći broj penzionera, što se pokušava kompenzirati uvozom radne snage. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.