Oglasi

Njemačka: Žrtvama svećeničkog zlostavljanja do 50.000 eura

Prema prethodnom sistemu, seksualno zlostavljani su za pretrpljenu patnju od Katoličke crkve dobijali gotovo 5.000 eura.
Katoličku crkvu potresli su skandali u vezi sa seksualnim zlostavljanjima i prikrivanjima u više zemaljaEPA

Katolička crkva u Njemačkoj uspostavila je novi sistem za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja od svećenstva, koji će osigurati isplate do 50.000 eura.

Prema prethodnom sistemu, zlostavljani su za pretrpljenu patnju dobijali gotovo 5.000 eura, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Žrtve će se moći prijaviti za isplate po novom sistemu počev od 1. januara, izjavio je šef Njemačke biskupske konferencije, limburški biskup Georg Baetzing, nakon što su članovi konferencije potpisali prijedlog na redovnom sastanku koji se održava dva puta godišnje.

Polovina žrtava ispod 13 godina

Katoličku crkvu potresli su posljednjih godina skandali u vezi sa seksualnim zlostavljanjima i prikrivanjima u nekoliko zemalja, uključujući Njemačku.

U izvještaju iz 2018. godine, koji je naručila Katolička crkva, zaključeno je da je svećenstvo u Njemačkoj između 1946. i 2014. godine zlostavljalo najmanje 3.677 osoba.

Više od polovine žrtava imali su 13 godina ili manje kada su bili zlostavljani.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.