Oglasi

Njemačka zabrinuta zbog ruskih raketnih prijetnji

'Zabrinuti smo zbog izjava Rusije o INF-u, a zabrinjava i njihovo ponašanje u vezi s Kerčkim vratima', kaže njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.
'Neophodno je nastaviti dijalog s Rusijom kako bi se iznijeli interesi Evrope', kaže MaasEPA

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas zabrinut je zbog izjava koje dolaze iz Rusije u kontekstu Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) i ponašanja Rusije u vezi s Kerčkim vratima, javlja Anadolija.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon susreta s latvijskim kolegom Edgarsom Renkevicsem Maas je kazao kako se situacija u okolici Europe "posljednjih godina nikako nije smirila".

"Zabrinuti smo zbog izjava Rusije o INF-u, a isto tako zabrinjava nas ponašanje Rusije u vezi s Kerčkim vratima", rekao je Maas.

Ipak, smatra da je nužno nastaviti dijalog s Rusijom kako bi se iznijeli interesi Europe.

Pokrenuti politički proces u Siriji

Govoreći o situaciji u Siriji, naglasio je kako je stav Europske unije jasan te da je to kretanje u smjeru koji su ranije odredili Ujedinjeni narodi.

Podvukao je kako je želja njegove zemlje da se postigne sporazum o formiranju ustavotvornog povjerenstva za Siriju i provedu ustavne reforme.

U konačnici, navodi Maas, nužno je da se pokrene politički proces u kojem bi mogli biti održani demokratski izbori u Siriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.