Njemačka zabrinuta zbog priliva imigranata

Apelirano je na Rumuniju i Bugarsku da nešto promijene u pogledu socijalnog stanja Roma u tim zemljama (EPA)

U Njemačkoj se vodi rasprava o nužnosti zaustavljanja useljevanja iz Rumunije i Bugarske, zbog sve većeg pritiska na socijalne sisteme gradova i općina, a njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich apelirao je na te dvije zemlje da pojačaju napore u poboljšanju životnih uvjeta za Rome koji predstavljaju najveću grupu useljenika.

Porast useljavanja iz Rumunije i Bugarske zbog siromaštva doveo je njemačke gradove i općine pred nerješive finansijske i socijalne probleme, piše dnevnik Badische Neueste Nachrichten.

U pojedinim dijelovima većih gradova poput Berlina, Frankfurta ili Duisburga, novodoseljeni Romi iz Rumunije i Bugarske skrbe za “socijalno eksplozivnu” situaciju, piše dnevnik iz Karlsruhea, ukazujući na “drastičan porast” useljevanja.

Političari su upozorili na posebno kritičnu situaciju koja bi mogla uslijediti nakon 1. januara iduće godine, kada prestaje sedmogodišnje razdoblje ograničenog pristupa njemačkom tržištu rada za građane Rumunije i Bugarske.

Savez njemačkih gradova izrazio je nadavno “duboku zabrinutost” razvojem događaja u vezi s usljevanjem najsiromašnijih slojeva bugarskog i rumunskog društva u Njemačku, jer su pojedine dijelove njemačkih metropola dovele do “socijalnog usijanja”.

‘Neprikladne nekretnine’

Pojačanoj getoizaciji pridonosi činjenica da se Romi useljavaju u “neprikladne nekretnine”, te da su izloženi samovolji neodgovornih vlasnika nekretnina, što dodatno otežava socijalnu situaciju doseljenika.

“Ako ne učinimo nešto kako bismo spriječili ovaj trend, situacija će se nakon 1. januara 2014. godine dodatno pogoršati”, upozorio je ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Westfalije Guntram Schneider u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Savezni ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich apelirao je u istom listu na Rumuniju i Bugarsku da nešto promujene u pogledu socijalnog stanja Roma u tim zemljama.

“Problem mora biti percipiran i riješen u zemljama porijekla. Zbog toga se Njemačka, na evropskom i na bilateralnom nivou, zalaže za to da se evropska sredstva u povećanom obimu nego što je to bio slučaj do sada aktiviraju u procesu integracije socijalno pogođenih u Bugarskoj i Rumuniji”, kazao je Friedrich.

Sličnog mišljenja je i ministrica pravde Sabine Leutheusser Schnarrenberger, koja je istakla potrebu borbe protiv diskriminacije Roma u zemljama porijekla.

Ograničenje za Hrvatsku

Prema informacijama Frankfurter Allgemeine Zeitunga, Savez njemačkih gradova ukazuje i na problem po kojem useljenici, iako za sada za obavljanje jednostavnijih poslova ne mogu dobiti radnu dozvolu, prijavljuju lažni obrt, što im, u slučaju pomanjakanja primanja, omogućava ostanak u Njemačkoj i socijalne povlastice.

Njemačka je za sve nove članice Evropske unije (EU) od 2004. godine naovamo uvela sedmogodišnja ograničenja pristupa tržištu rada.

Za Rumuniju i Bugarsku, koje su EU-u pristupile početkom 2007. godine, ovo ograničenje ukida se početkom iduće godine.

Njemačka Vlada je nedavno odlučila uvesti ograničenje i za građane Hrvatske nakon planiranog ulaska u EU 1. jula ove godine. To je ograničenje za sada planirano na dvije godine, ali je moguće i produženje.

Ograničenje, kao što je to slučaj s građanima Rumunije i Bugarske, ne odnosi se na građane s visokim obrazovanjem, koji u Njemačkoj pronađu posao shodno svom obrazovanju.

Izvor: Agencije