Njemačka zabranila udruženje zbog širenja rasizma i antisemitizma

Njemačka, Policija
Policija je obavila pretrese stanova vodećih pripadnika grupe koja pripada širem pokretu tzv. Građana Reicha (EPA)

Njemačka je u četvrtak, prvi put, zbog širenja rasističkih i antisemitskih ideja zabranila jednu od organizacija koje se ubrajaju u pokret tzv. Građana Reicha, koji ne priznaju njemačku državu.

“Imamo posla s udrugom koja širi rasističke i antisemitske materijale i tako sustavno truje naše demokratsko društvo”, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, prenosi Hina.

“Želimo pokazati da se borba protiv ekstremne desnice, rasizma i antisemitizma nastavlja i u kriznim vremenima”, dodao je, aludirajući na mjere u kojima je Njemačka zbog širenja korona virusa.

U četvrtak ujutro pripadnici policije obavili su pretrese stanova vodećih pripadnika skupine “Ujedinjeni njemački narodi i plemena”, koja pripada širem pokretu tzv. Građana Reicha (Reichsbuerger), koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Njemačke.

Imaju ‘svoje dokumente i novac’

U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova navodi se kako članovi te skupine “kroz rasizam, antisemitizam i povijesni revizionizam iskazuju netoleranciju prema demokraciji”.

Vodeći su članovi te skupine prijetili predstavnicima države, pa sve do članova vlade tužbama “zbog podrivanja njemačke države”.

Prije dvije godine članovi danas zabranjene grupacije pokušali su zauzeti zgradu općine berlinske četvrti Zehlendorf, izdajući se za predstavnike “prave njemačke države”.

Takozvani Građani Reicha u nepriznavanju njemačke države idu toliko daleko da tiskaju vlastite osobne dokumente i novac.

Njihovu ideologiju promatrači opisuju kao “mješavinu ezoterike, rasizma i oduševljenja germanskim”.

‘Sve su, samo ne bezopasni’

Akciju zabrane grupacije “Ujedinjeni njemački narodi i plemena” pozdravile su i druge parlamentarne stranke.

“Članove grupacija okupljenih oko pojma ‘Građani Reicha’ još se doživljava kao čudake i psihičke bolesnike, ali oni su sve, samo ne bezopasni”, rekao je stručnjak za unutarnju politiku Liberalno-demokratske stranke Konstantin Kuhle.

Smatra kako “Građani Reicha” svojim “bizarnim teorijama” stvaraju plodno tlo za ekstremnu desnicu.

Ministar Seehofer početkom godine zabranio je rad njemačkog ogranka ekstremno desne skupine “Combat 18”.

Izvor: Agencije