Njemačka zabranila Erdoganu obraćanje Turcima u Hamburgu

U Berlinu se ponašaju kao da Njemačka ima pravosuđe, a mi ga u Turskoj nemamo, poručio je Erdogan (AP)

Njemačka vlada zabranila je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu obraćanje turskim građanima na rubu summita G20 u Hamburgu, koji će biti održan krajem sljedećeg tjedna.

“Ovim Turskoj dajemo do znanja da jedan ovakav nastup u Njemačkoj nije moguć”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova i vicekancelar Sigmar Gabriel tijekom posjeta Moskvi.

Turska vlada je Gabrielovo uskraćenje dozvole opisala kao “neprihvatljivo”. Optužila je njemačku vladu da upotrebljava “dvostruke standarde” ne navodeći konkretno na što se to odnosi.

Gabriel je objasnio kako ova zabrana ne predstavlja kršenje demokratskih načela nego “procjenu vanjskopolitičkih interesa Njemačke”.

“Ne želimo sukobe iz drugih država prenositi u Njemačku”, rekao je Gabriel.

Manjak policajaca

Najavio je i kako bi Njemačka ubuduće morala uvesti zakon koji stranim državnicima zabranjuje nastupe tri mjeseca uoči parlamentarnih izbora.

Istodobno je naveo i sigurnosne razloge otkazivanja dozvole za održavanje skupa.

“Usred održavanja summita G20 nemamo policijskih kapaciteta koji bi jamčili sigurnost jednog ovakvog skupa”, rekao je Gabriel.

Nepostojanje kapaciteta tijekom summita G20 krajem sljedećeg tjedna potvrdio je i sindikat policije.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert priopćio je kako njemačka kancelarka Angela Merkel “u potpunosti suglasna” s Gabrielovim priopćenjem.

Odnosi pogoršani uoči referenduma

Turska zajednica u Njemačkoj osudila je planirani nastup Erdogana u Hamburgu i poručila kako se budućnost Turaka u Njemačkoj odlučuje u Njemačkoj, a ne u Turskoj, prenose agencije.

No, podsjećanja radi, turski državljani koji žive u Njemačkoj su na referendumu o ustavnim promjenama u travnju velikom većinom podržali smjernice predsjednika Erdogana.

Odnosi Berlina i Ankare su se pogoršali nakon što je Njemačka zabranila nastupe nekoliko turskih političara u Njemačkoj uoči održavanja tog referenduma.

Izvor: Agencije