Njemačka: Zabrana registracija s oznakom IS

Briselske vlasti su usvojile konačnu verziju klimatskog plana (Reuters)

Prometni uredi u nekoliko gradova u Njemačkoj zabranili su izdavanje individualnih registracijskih pločica za automobile koji sadrže slovnu kombinaciju “IS” što je kratica za skupinu Islamska država Irak i Levant (ISIL), javljaju njemački mediji u subotu.

“IS se može iščitavati kao podrška ‘Islamskoj državi’ i isto tako kao što su zabranjene i druge kombinacije poput ‘HH’ (“Heil Hitler” ) tako smo odlučili zabraniti i ovu kombinaciju”, poručili su iz okruga Marburg-Biedenkopf.

Kako doznaje Frankfurter Allgemeine Zeitung, iste mjere planiraju i neki drugi gradovi poput Darmstadta. Ova mjera se neće provoditi retroaktivno.

Zabranjene i kratice koje asociraju na nacizam

Pored već spomenute “HH” zabranjene su i kratice “NS” (Nacionalsocijalizam), “SS” (Specijalne postrojbe tijekom tzv. Trećeg Reicha),”HJ” (Hitler Jugend) kao i kombinacija “88” koja stoji za osmo slovo abecede H pa tako čini, u desno-radikalnoj sceni vrlo popularnu kombinaciju “HH”.

U Nuernbergu je osim toga zabranjena i slovna kombinacija “SU” koja, s obzirom da slovne kombinacije na pločicama dolaze odmah iza kratice grada ili okruga, u ovom slučaju čine kombinaciju “NSU” što je kratica za “Nacional-socijalističko podzemlje”, desno-ekstremnu skupinu koje je zadnjih desetak godina izvela niz napada na strance u Njemačkoj.

Izvor: Agencije