Oglasi

Njemačka za 'poštenije' donošenje odluka u NATO-u

Njemačka ministrica odbrane kritizirala jednostrane odluke američke administracije o povlačenju iz Sirije i Afganistana.
Ursula Von der Leyen: Odluke o misiji Resolute Support moraju ovisiti o stanju u AfganistanuEPA

Saveznici u NATO-u trebali bi odluke donositi zajednički i na "pošteniji" način, izjavila je njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen, u očitoj kritici jednostranih odluka Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Sirije i Afganistana.

Američki predsjednik Donald Trump iznenadio je evropske saveznike, pa i članove vlastite administracije, kada je u decembru objavio odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, tvrdeći kako je oružana grupa Islamska država Irak i Levant - ISIL poražena.

Također je najavio povlačenje polovine od 14.000 vojnika raspoređenih u Afganistanu, gdje se, zajedno sa saveznicima u NATO-u, bore protiv talibana i ISIL-a.

Podjela troškova i odluka

I dok se slaže da saveznici moraju poštenije dijeliti troškove zajedničke obrane, Von der Leyen smatra kako se to načelo mora primijeniti i na donošenje odluka unutar Saveza.

"Kao saveznici, moramo odluke donositi zajednički. To je jedini način da osiguramo vjerodostojnost i legitimitet", rekla je njemačka ministrica na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

"Odluke o misiji Resolute Support moraju ovisiti o stanju u Afganistanu. To se odnosi i na Siriju i na Irak."

Ona je, zajedno s britanskim kolegom Gavinom Williamsonom, otvorila tradicionalnu Konferenciju o sigurnosti, demonstrirajući tako predanost Velike Britanije evropskoj odbrani i nakon izlaska iz Evropske unije, planiranog za 29. mart.

"Dok Velika Britanija napušta EU, uvjeravam vas da ćemo ostati predani sigurnosti Evrope, a kamen-temeljac te sigurnosti je NATO", istakao je Williamson.

Opasni ruski avanturizam

On se u govoru posebno okomio na Rusiju, koju je optužio za špijunažu, kibernetske napade i kršenje Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjega dometa - INF.

Rusija mora odgovarati za svoje postupke na međunarodnom planu, smatra Williamson.

"Ruski avanturizam mora imati cijenu", poručio je.

Upitana šta bi Zapad trebao učiniti ako Rusija ne bude poštivala obveze iz INF-a, Von Der Leyen nije dala precizan odgovor, nego je istakla da "što god učinimo, moramo to učiniti zajedno".

"Hladnoratovska taktika povuci-potegni nije rješenje", dodala je.  

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.