Oglasi

Njemačka za hitne pregovore EU-a s Makedonijom

'Ako Evropska unija ne uspije na zapadnom Balkanu, kako će na nju gledati kao na ozbiljnog globalnog igrača?', kaže njemački ministar za evropska pitanja Michael Roth.
Kredibilan proces pristupanja uvijek uključuje dvije strane, sada je red na Evropsku uniju, rekao je Michael RothEPA

Kako bi Makedonija nastavila put reformi, evropska perspektiva mora ostati jasna i opipljiva za Makedonce, izjavio je njemački ministar za evropska pitanja Michael Roth.

"Velika većina, pogotovo mladih, žude za Evropskom unijom. Kredibilan proces pristupanja uvijek uključuje dvije strane. Sad je red na EU. Konkretni napori od zemalja kandidata zahtijevaju konkretan napredak u pregovorima o pristupanju. Stoga bi EU sada trebao hitno pokrenuti pregovore o pristupanju s Makedonijom", rekao je on za list Welt, prenosi agencija MIA.

Prema njegovim riječima, evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana također predstavlja veliku priliku za EU.

Skoplje poslalo poruku regiji

"Naš je strateški interes da to iskoristimo pametno. Međutim, ako EU ne uspije na Balkanu, u regiji koja je historijski, geografski i kulturološki bliska nama, kako će onda na nas [EU] gledati kao na ozbiljnog globalnog igrača? Rješenjem spora o imenu Skoplje je utabalo put prema EU-u i ujedno poslalo jasnu poruku regiji: nacionalizam i populizam vode u ćorsokak", ističe njemački ministar.

Smatra da je ratifikacija Prespanskog sporazuma odbacivanje nacionalizma na Balkanu.

"U vrijeme kad populizam i nacionalizam stavljaju na test evropski model pomirenje Makedonije i Grčke pravi je motiv za ostatak Evrope – jedinstvo umjesto podjela, dijalog i kompromis umjesto nacionalizma i egoizma – to bi svi partneri EU-a trebali uzeti za primjer", rekao je Roth.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.