Oglasi

Njemačka vojska traži regrute i u zemljama EU-a

Njemačke oružane snage planiraju zbog manjka kadra zapošljavati i strance iz zemalja Evropske unije.
Trenutno pripadnici njemačkih oružanih snaga mogu biti samo njemački državljaniEPA

Njemačke oružane snage (Bundeswehr) planiraju zbog manjka kadra zapošljavati i strance iz zemalja Evropske unije, izjavio je u četvrtak glavni vojni inspektor.

Trenutno pripadnici njemačkih oružanih snaga mogu biti samo njemački državljani, prenosi Hina.

Početnička plaća u Bunderwehru iznosi gotovo 2.000 eura bruto, a oficirska, poput potpukovnikove, približno 5.000 eura, bez bonusa. 

"Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo", rekao je general Eberhard Zorn, najviši oficir odgovoran za kadrovska pitanja i regrutiranje.

"U vrijeme manjka stručne radne snage i Bundeswehr mora posezati za novim opcijama i gledati u svim smjerovima", dodao je Zorn za medije Funke grupe.

Potraga za vojnicima

Pojasnio je da se trenutno najviše traže ljekari i IT specijalisti.

Jedna od mogućnosti je i regrutiranje građana EU-a koji trenutno žive u Njemačkoj. U toj zemlji trenutno je gotovo 530.000 državljana neke druge članice Unije u dobi između 18 i 30 godina.

Njemačko Ministarstvo odbrane već je kontaktiralo s nekim evropskim partnerima, prije svega na istoku, ali je reakcija dosad "suzdržana". Bugarska je izrazila zabrinutost zbog mogućeg masovnog odlaska pripadnika svojih oružanih snaga u Njemačku.

Povjerenik Bundestaga za oružane snage Hans-Peter Bartels rekao je da bi regrutiranje stranaca iz zemalja Unije bilo "potpuno normalna stvar".

"U Bundeswehru već sada imamo mnogo vojnika migrantskog porijekla ili onih s dvostrukim državljanstvom", rekao je Bartels.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.